Orgelconcert door Everhard Zwart

9 juli 2012 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Op woensdag 18 juli zal Everhard Zwart een orgelconcert verzorgen op het orgel in de Oude Kerk in Putten. Hij zal werken spelen van o.a. Händel, Claussmann, Guilmant, W.H. Zwart. Als afsluiting van het concert zal hij de ,,Fantasie over het Lutherlied'' spelen van Jan Zwart met aansluitend samenzang. Het concert begint om 20.00 uur en de kerk is vanaf 19.30 uur geopend. De entree is vrij. Wel wordt er aan de uitgang een collecte gehouden.

Everhard Zwart (1958) ontving op jonge leeftijd zijn eerste orgellessen van zijn vader Willem Hendrik Zwart, organist van de Bovenkerk te Kampen. Al spoedig vervolgde hij deze lessen bij Feike Asma, organist te Maassluis. Na het behalen van zijn Gymnasium diploma studeerde hij aan het Conservatorium in Utrecht en Rotterdam. In 1983 en 1984 werd hij uitgenodigd om de internationale meestercursussen (interpretatie en improvisatie) te volgen bij de bekende Franse orgelvirtuoos Jean Guillou. In 1987 studeerde hij bij de Duitse organist Günther Kaunzinger te Würzburg (Orgelsymfonieën van Widor en Vierne en improvisatie). Daarnaast studeerde hij een aantal jaren Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Hij is hoofdorganist van de Nederlands Hervormde Nieuwe Westerkerk te Capelle aan den IJssel.

Everhard Zwart heeft zijn grote bekendheid onder meer te danken aan zijn brede repertoire. Zijn voorliefde gaat uit naar de Frans-romantische orgelliteratuur van o.a. Widor, Vierne, Guilmant, Franck; daarnaast vertolkt hij graag Bach, Reger, Liszt en andere beroemde componisten zoals Händel of Mendelssohn en de meer eigentijdse Andriessen. Deze veelzijdigheid is zijn handelsmerk geworden.

Vanavond (11 juli) zal het openingsconcert worden verzorgd door Pieter Heykoop. De overige zomerconcerten zullen op de volgende data plaatsvinden: 25 juli Martin Mans (improvisatie- en samenzang), 1 augustus Bert Elbertsen, 8 augustus Arjan Breukhoven en 15 augustus dubbelconcert door André van Vliet en Marco den Toom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie