Oogstfeest op de Mariahoeve

30 juli 2012 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Ook dit jaar zal het Oogstfeest weer gehouden worden op het terrein van de Museumboerderij Mariahoeve aan de Kiefveldersteeg nr. 11. Dit gebeurt op zaterdag 4 augustus as. Nostalgie op de Museumboerderij Mariahoeve. Oude tijden herleven weer. Workshops maaien met de zeis en met de zicht, ouderwets oogsten en vele andere demonstraties. Oude ambachten en klederdrachten, dit alles omlijst met optredens van de Puttense Boerendansers.

Het ouderwetse maaien met de zicht is een ambacht dat vrijwel niemand meer verstaat. Op 4 augustus wordt de rogge weer met de zicht en prik geoogst. Met de wannemolen wordt het kaf gescheiden van het koren. Letterlijk. Nostalgie, waar iedereen zelf aan deel kan nemen.

De Mariahoeve is natuurlijk een prachtige locatie voor dit oogstfeest. Juist omdat Maria, de laatste bewoonster van deze boerderij, graag zag dat deze nog authentieke boerderij uit 1907 behouden zou worden voor de toekomst. Dat is gelukt. De Mariahoeve is 100 jaar na haar bouw een klein openlucht museum geworden. De boerderij ziet er uit alsof de laatste bewoonsters elk moment terug kunnen komen. In bijna 100 jaar is er, na de bouw door Corstiaan van den Brink, bijna niets veranderd aan de opstallen.

Programma oogstfeest

- 10.15 uur De koffie staat klaar

- 10.30 uur Workshop gras maaien met de zeis (graag voor de tijd aanmelden)

Workshop tarwe maaien met de zicht.

- 13.30 uur Feestelijke Opening.

- 13.30 uur Zichten met zicht en prik/bossen opbinden.

- 14.00 uur Optreden Puttense Boerendansers

- 14.30 uur Maaien met het aflegapparaat - dorsen - opzetten.

- 15.30 uur Demonstatie gras maaien/schudden met de vorkjesschudder.

- 16.00 uur Optreden Puttense Boerendansers

Van melkmoes, oogstbrood en boerenmeisjes

In het bakhuus bij de boerderij wordt er brood gebakken in de hout gestookte oven. Het eerste brood wordt per opbod verkocht. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van het museum. Een deel van de tarwe is al verwerkt in het Oogstbrood van bakker van Bentum wat te koop wordt aangeboden. Er is Melkmoes volgens oud Veluws recept te koop, evenals zelf gemaakte boerenjongens, boerenmeiden, framboosjes op brandewijn. Natuurlijk ontbreken de zelfgemaakte cake, jammen en koeken niet. Broodje hamburger/worst en natuurlijk ijs, kortom er is van alles te eten en te drinken.

Tractoren en andere demonstraties.

Er zijn diverse oude tractoren te bekijken en te horen. Er wordt ouderwets houtsnijwerk gemaakt. De imker verkoopt weer zijn honing. Manden vlechten en andere oude ambachten zijn aanwezig. Potten en pannen en zelfs sieraden ontbreken deze keer niet. En voor iedereen die de smaak te pakken heeft is het mogelijk zelf nestkastjes te maken. En speciaal voor de jeugd: zwaarden maken. Kortom er is er van alles te zien en te beleven, te eten en te drinken!

Puttense Boerendansers

Vanuit een grapje ontstaan, zijn ze inmiddels een professionele dansgroep, en hebben zij afgelopen 14 juli hun 5-jarig bestaan gevierd. Iedereen wordt gevraagd om mee te dansen.

Museum

Ook tijdens het oogstfeest is het mogelijk om het museum te bezoeken. Volgens een vast schema worden de gasten die dag door een gids rond geleid en gaan zij 100 jaar terug in de tijd.

Locatie

De Mariahoeve in Putten ligt in recreatiegebied L. Vanaf de snelweg A 28 volgt u vanaf afslag Nulde de borden Mariahoeve. De Kiefveldersteeg vindt u tussen de Vanenburgerallee en de Waterweg.

Parkeren:

In verband met de beperkte parkeergelegenheid wordt iedereen verzocht zoveel mogelijk op de fiets te komen. Parkeren in de berm is niet toegestaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie