Enquête Wij Putten: meer groen en speelgelegenheid

26 november 2012 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Groen en speelgelegenheid. Daar ontbreekt het nog aan in de wijk die omsloten wordt door de Garderenseweg, de Voorthuizerstraat, de Sprielderweg en de Calcariaweg. Dat blijkt uit de enquête die Wij Putten hier vorige week heeft gehouden.

De wijk was op zaterdag 17 november aan de beurt, in de reeks van enquêtes die Wij Putten onder het motto 'de wijk in' in heel Putten houdt. Hoe de inwoners hun wijk beleven, was nogal verschillend, zo bleek. Met name als het gaat om gezelligheid in de wijk en het contact met de buren.

Nogal wat ouderen gaven aan dat zij tientallen jaren geleden de eerste bewoners waren en dat de sfeer van toen allang verdwenen is. Er zijn nieuwe mensen gekomen, waar ze maar nauwelijks contact mee hebben. Veel bewoners kunnen wel een huis aanwijzen waar iemand woont die nooit groet. Anderen ervaren de buurt juist als één grote familie, zoals de vrouw die veel steun heeft ervaren toen haar man een tijdje geleden overleed. Een van de enquêteurs ontdekte er een patroon in: in straten met veel openbaar groen, lijkt het onderling contact beter. Zou het te maken hebben met zoiets als een jaarlijkse buurtbarbecue?

Groen blijkt sowieso een hot issue in de wijk. Op de vraag wat er ontbreekt in de wijk, gaf meer dan tien procent spontaan aan dat er meer groen mag komen en dat het onderhoud voor verbetering vatbaar is. Ook stelde een aantal mensen dat zij hier best zelf de handen voor uit de mouwen willen steken. Nog een belangrijk punt is de speelgelegenheid. Tientallen bewoners merkten op dat speelgelegenheid ontbreekt, te ver weg is, of slecht onderhouden. Eén oudere vrouw pleitte voor het bij vorst opspuiten van pleintjes, zodat de jeugd dicht bij huis kan schaatsen.

Vragen over het verkeer leverden ook en divers beeld op. Parkeren is hier en daar een probleem, met name als het gaat om bedrijfsbusjes, die menigeen bij voorkeur bij de buren voor het raam zet. Of een straat verder. Maar met stip op nummer één staan klachten over het rijgedrag: een derde van de ondervraagden geeft aan dat het gaspedaal nogal eens te diep wordt ingedrukt. Maar ook hier weer de nuance: een oudere bewoner van de Veldstraat wist te vertellen dat haar straat vroeger een sluiproute was voor vrachtverkeer. ,,Toen was de overkant nog een weiland. Er zijn nu drempels en paaltjes, ik heb hier al jaren geen grote vrachtwagen meer gezien. Het is hier echt heel veel veiliger geworden.''

Het totaalbeeld van de wijk: slechts drie onvoldoendes, vijf keer een tien en een gemiddelde van een acht min.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie