VVD blij met mogelijke plattelandswoningen

27 november 2012 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - De VVD-fractie in Putten is blij met de toezegging van het college om de mogelijkheid van zogenoemde plattelandswoningen in het bestemmingsplanvoor het westelijk buitengebied te willen opnemen. Sander van Nieuwenhuizen: ,,Wij denken dat de agrariërs waar het probleem zich voordoet, minder belemmerd worden door 'burgerwoningen' en meer 'lucht' in de ontwikkelingsmogelijkheden krijgen. De overheid gaat regelen dat er minder regels zijn.''

De Eerste Kamer heeft afgelopen zomer het wetsvoorstel aangenomen om de zogenaamde 'plattelandswoning' in te voeren. De wet zal waarschijnlijk per 1 januari 2013 in werking treden. De Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) maakt zich in een persbericht van 24 oktober 2012 zorgen dat bij veel gemeenten de plattelandswoning nog niet leeft en dat weinig tot niets met de nieuwe wet wordt gedaan. De VVD Putten vraagt zich dit, net als de NVM, ook af en is benieuwd wat het college gaat doen met deze nieuwe wetgeving en de mogelijkheden die het biedt. Vandaar dat de VVD Putten het college heeft gevraagd om hoeveel 'plattelandswoningen' het kan gaan en of de nieuwe wetgeving direct kan worden toegepast in de bestemmingsplannen voor het buitengebied.

Met de invoering van de wetgeving voor de 'plattelandswoning' als bestemming kan de burgerwoning worden bestemd als plattelandswoning. Hiermee wordt het gelijk gesteld met een bedrijfswoning, waardoor het in veel gevallen geen belemmering meer vormt voor het eigen agrarische bedrijf en het eventueel naastgelegen agrarische bedrijf. Het college geeft in antwoord op vragen van de VVD-fractie aan niet te weten om hoeveel gevallen het gaat, maar heeft toegezegd de bestemming 'plattelandswoning' op te gaan nemen in het nieuwe bestemmingsplan Westelijk Buitengebied.

Plattelandswoningen

Allereerst; wat is een 'plattelandswoning' eigenlijk? Het gaat daarbij om (kleine/nood-) woningen/boerderijen bij een agrarisch bedrijf die niet meer in gebruik zijn als bedrijfswoning, maar bijvoorbeeld zijn verkocht aan iemand anders. Het komt nog wel eens voor dat er iemand in zo'n woning woont die geen eigenaar is van het bijbehorende agrarische bedrijf. De woning moet dan worden gezien als een 'burgerwoning' en is dan een belemmering voor de ontwikkelingsmogelijkheden van het agrarische bedrijf.

Met de invoering van de wetgeving voor de 'plattelandswoning' als bestemming kan de burgerwoning worden bestemd als plattelandswoning. Hiermee wordt het gelijk gesteld met een bedrijfswoning, waardoor het in veel gevallen geen belemmering meer vormt voor het eigen agrarische bedrijf en het eventueel naastgelegen agrarische bedrijf. Het college geeft in zijn beantwoording aan niet te weten om hoeveel gevallen het gaat, maar heeft toegezegd de bestemming 'plattelandswoning' op te gaan nemen in het nieuwe bestemmingsplan Westelijk Buitengebied.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie