Orthopedisch chirurg St Jansdal promoveert

12 december 2012 om 00:00 Nieuws

REGIO - Vrijdag 14 december promoveert orthopedisch chirurg Roy Brokelman van ziekenhuis St Jansdal aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Brokelman deed acht jaar onderzoek aan deze universiteit en ontwikkelde een simpele visuele analoge schaal (VAS), waarmee de patiënttevredenheid kan worden gemeten.

Daarnaast toont Brokelman in zijn onderzoek aan dat het voor zowel de patiënt als de chirurg moeilijk is om te voorspellen of een totale heup- of knieprothese naar volle tevredenheid functioneert. De VAS-tevredenheid is echter wel een goede methode om de tevredenheid van een patiënt een jaar of langer na de behandeling te meten.

Door de patiënttevredenheid na een operatie te meten, kun je de kwaliteit van een operatieve behandeling in kaart brengen. Wanneer de kwaliteit toeneemt, dalen de kosten. Patiënten hebben in dat geval immers in de toekomst minder zorg nodig. Dat stelt Roy Brokelman van het St Jansdal in het proefschrift waarmee hij promoveert.

Door de toenemende vergrijzing zal het aantal knie- en heupprothesen de komende jaren stijgen, net als het aantal poliklinische contacten. Het meten van de VAS-tevredenheid via internet biedt de mogelijkheid om alleen de minder tevreden patiënten naar de polikliniek te laten komen. In de toekomst leidt dat eveneens tot lagere zorgkosten.

Roy Brokelman (Almelo, 1975) studeerde Gezondheidswetenschappen en Geneeskunde in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij op de afdeling Orthopedie van het UMC St Radboud Nijmegen. Hij voltooide zijn opleiding tot orthopedisch chirurg in de St Maartensklininiek Nijmegen, ziekenhuis Rijnstate Arnhem en het UMC St Radboud Nijmegen. Sinds 2009 is hij werkzaam als orthopedisch chirurg binnen de maatschap Orthopedie van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie