OM: verdachte dodelijk ongeval mag 5 jaar niet rijden

28 februari 2013 om 00:00 Nieuws

ZUTPHEN (JPZ) - Hij had stevig ingenomen, was die nacht al in een greppel gereden maar vervolgde toch zijn weg. Kort erna reed de 21-jarige Puttenaar J.K. in zijn woonplaats een voetganger dood. Hij hoorde woensdag in de rechtbank Zutphen 30 maanden cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen.

Ook vindt het Openbaar Ministerie dat K. de komende 5 jaar geen auto meer mag besturen. Het verkeersongeval had plaats op 7 april vorig jaar in de Stationsstraat in Putten, rond 3 uur in de nacht. Die avond had K. bier gedronken in café 't Vosje in Ermelo. Getuigen in het café menen dat hij ook de nodige bacardi-cola's achterover sloeg. Hij had flink ingenomen en omstanders poogden hem te bewegen zijn auto te laten staan en een fiets te lenen. K. weigerde en stapte toch in zijn Opel. Kort erna vloog hij in de Riebroekersteeg uit een bocht en eindigde in een greppel. Hij belde aan bij een boer die hem vervolgens met een tractor weer op de weg hielp. Nog voor deze er erg in had, was de man alweer onderweg. De voorzitter vroeg hem of hij niet had overwogen nu dan wel zijn auto te laten staan. Nee, vond K. ,,ik was nog prima in staat om te rijden''. Het ongeval was volgens hem niet door de drank ontstaan, maar door modder dat in de bocht op de weg lag. Hetzelfde kon hij niet zeggen van het ongeval dat kort erna in Putten plaats had. Hierbij kwam een 36-jarige man om het leven.

K. is al eens veroordeeld voor het rijden onder invloed van drank. Bovendien was hij een beginnend bestuurder. Uit cijfers van de officier van justitie zou blijken dat de kans dat iemand met zijn alcoholpercentage een ongeval zou veroorzaken, circa 12 keer zo hoog was. Volgens het Openbaar Ministerie vertoonde K. die nacht roekeloos rijgedrag, met de dood tot gevolg. Zijn advocaat meende dat K. het slachtoffer niet tijdig had kunnen zien. Deze stond plots voor hem op de rijbaan. Het slachtoffer stond buiten om opgepikt te worden door een taxi. Volgens K. stond hij plots voor hem, met zijn handen omhoog. Hij remde, meende hij, maar toch werd het slachtoffer over een lengte van 120 meter meegesleurd. De raadsman verzocht zijn cliënt vrij te spreken.

Ter zitting kwamen ook nabestaanden aan het woord. De moeder van het slachtoffer omschreef haar zoon als een sociale duizendpoot. ,,Zijn twee kinderen missen hun vader.''

Vonnis op 13 maart.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie