Zevende Beach Pull op Nulde

18 juli 2007 om 00:00 Nieuws

De Whispering Giant maakt zich op baan 1 gereed voor de start. Enkele minuten later haalt dit schitterende voertuig met een oorverdovend geluid als een opstijgend vliegtuig de Full Pull. Hierna volgt in deze vrije klasse 4,5 ton Euro Cup weer een indrukwekkend uitziende machine, de Kiepenkerl uit Duitsland. Ondertussen komt de Whispering Giant terug in het voor publiek niet toegankelijke rennerskwartier. De man op de bok, Hans Zuurbier, doet zijn helm af en steekt ten teken dat het goed is gegaan zijn vinger omhoog. Een monteur van deze enorme tractor uit Egmond vertelt dat er vier Isotov motoren op het voertuig zitten en de brandstof kerosine is. Hij denkt dat de Giant een goede kans maakt om hier in Putten bij de beste drie te eindigen.

Rookpluimen en brullende motoren PUTTEN - Duizenden toeschouwers omzoomden zaterdag de kleibanen bij strand Nulde, waar voor de zevende keer de Beverol Beach Pull werd gehouden. Dikke rookpluimen, spectaculaire voertuigen en spannende wedstrijden waren langs de A28 te zien.

door Peter den Dikken

Voor een andere klasse, de vrije klasse 950 kilogram, wordt een wat kleinere machine door een Fendt-tractor richting baan 2 getrokken. De berijder van The Challenger zegt dat hij uit Piershil komt, hij een Rover Meteor motor heeft en dat zijn tractor zeker Full Pull gaat halen. Deze tractorpuller haalt onder gejuich van het enthousiaste publiek inderdaad zonder veel problemen de eindstreep.

Terwijl organisator Bram Koopman de ongeveer achtduizend toeschouwers van commentaar voorziet, sleutelen achter de tribunes enkele monteurs aan een Puttense tractor, de Bandit. Deze fraaie machine moet pas ’s avonds rond half tien op de kleibanen verschijnen. De toeschouwers, zo op het oog minder in getal dan vorig jaar, vergapen zich aan alles wat met tractor pulling, ook wel trekker trek genoemd, te maken heeft. De twaalfjarige boerenzoon Albert Dekker staat bij een Fendt 936 uit Nijkerkerveen. ,,Wauw, dit is de grootste originele tractor die er bestaat!”

Verder is er voor de kinderen, de meeste voorzien van grote oorbeschermers, van alles georganiseerd, is het leger met enkele voertuigen aanwezig en kunnen de vooral van de noordwest Veluwe en uit de polders van Flevoland afkomstige fans van het tractor pulling uitgebreid een hapje en een drankje nuttigen. De wedstrijden, onderverdeeld in diverse klassen, gaan ondertussen onverminderd voort. De deelnemers komen uit een aantal Europese landen en hun machines hebben één voor één fantasierijke namen, zoals No Risk No Fun, Neighbours Nightmare, Gas d’r Bi-j, Simply Irresistible, Russian Roulette en de Puttense Eager Beaver.

De organisatie, die dit voor Putten ongekend grote evenement al voor het zevende jaar succesvol op poten heeft gezet, denkt al na voor volgend jaar. Want wil men jaarlijks duizenden enthousiaste toeschouwers trekken, zal men ook jaarlijks met nieuwe en spectaculaire publiekstrekkers moeten komen. Dit jaar is het wederom goed gelukt, zo blijkt wanneer het publiek massaal applaudisseert als de Deense machine Fox luid brullend de Full Pull haalt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie