‘Stop MFA op Fontanusplein’

24 december 2007 om 00:00 Nieuws

Aldus Aart Mosterd afgelopen donderdagavond bij het inspreken in de commissie voor Ruimtelijke Zaken.

Passage in notitie leidt tot grote onrust PUTTEN - ,,Stop met het onderzoek naar een multifunctionele accommodatie op het Fontanusplein. Stop ook pleinstudies die aantasting van onze fraaie pleinen met of zonder MFA tot gevolg hebben.”

door Tijs van den Brink

Binnen burgerlijk en kerkelijk Putten heerst onrust over het voorstel van het college om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden op het Fontanusplein. Het college schreef daarover: ‘Een interessante optie voor een nieuwe accommodatie voor de bibliotheek, Stroud en een aantal publieksfuncties van het gemeentehuis is om de beoogde nieuwbouw aan de zijde van het Fontanusplein te integreren.’

Daan Bijl vertolkte namens het college van kerkrentmeesters van de hervormde gemeente zijn zorg hierover: de exploitatie van De Aker wordt moeilijk als er vóór De Aker gebouwd wordt. ,,Laat De Aker niet weggedrukt worden in een MFA-steegje.” Aart Mosterd wees erop hoe de twee gekoppelde pleinen in het hart van het dorp in de jaren zeventig van de vorige eeuw tot stand gekomen zijn: ,,De gemeente zocht met de bouw van het gemeentehuis een medebouwer en vond die in de Oude Hervormde Kerk, die De Aker realiseerde aan het nieuwe Fontanusplein.”

Wethouder Nico Gerritsen zei geen groot gebouw op het Fontanusplein voor ogen te hebben. ,,We willen om en rond het gemeentehuis een sterke MFA te creëren, wat verlevendiging voor het Fontanusplein met zich meebrengt.” Robin Hoogendijk (VVD) riep het college op met partijen aan tafel te gaan. Wien van den Brink (Gemeentebelangen) hield zich nog wat op de vlakte en Arres Huijgen (CDA) wilde een grondige analyse: ,,Ik mis een rapport over Stroud. Willen we de historische achtergrond van Stroud zomaar wegpoetsen? Wat zijn de eisen van een bibliotheek voor een gemeente van 23.000 inwoners? Wat zijn de publieksfuncties van de gemeente waar het over gaat? Kortom: Wat hebben we nodig, wat mag het kosten en waar zetten we het neer?”, aldus Huijgen, die tot slot liet weten dat het CDA geen MFA op het Fontanusplein wil. Jan van den Brink (SGP) zei dat het Fontanusplein niet zijn eerste voorkeur was en dat zijn partij meer zag in realisering van een MFA aan de achterkant van het gemeentehuis. Elly van Geest (PvdA/GroenLinks) wilde de oudere plannen ook weer boven water. Evert de Graaf (ChristenUnie) liet weten dat de ChristenUnie niet tegen een pleinstudie is maar wel tegen een MFA op het Fontanusplein. Wethouder Frits Fabriek probeerde de zaak te sussen: ,,Als we een open plein willen houden, moeten we het niet volbouwen. Nu gaat het slechts om een onderzoek en we vragen de commissie kaders voor dit onderzoek te stellen. Dat is het enige.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie