Op de tast: J. W. Schulte Nordholt

19 januari 2008 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Jan Willem Schulte Nordholt was een van de dichters die aan de wieg stonden van het liedboek.

Op deze avond willen we aan de hand van een selectie uit zijn dichtwerk en een paar van zijn liedboekteksten een indruk proberen te krijgen wat voor mens en dichter hij was. Van alle liedboekdichters is hij een van de minder bekende. Nijhoff, Den Besten, Wit en Barnard worden vaker genoemd en herkend. Welke rol speelden de oorlog, de slavernij, de negro-spirituals, Amerika - het land tussen droom en daad, God en dollar, idealisme en materialisme - en zijn vakgebied geschiedenis in de poëzie van Schulte Nordholt?

Schulte Nordholt was een dichter van zijn tijd en daarom ook bekend met de aanvechtingen van die tijd. Sprekend over deze dingen zei hij: 'Geschiedenis is verschrikkelijk tragisch.' Had hij er de moed nog toe, dan zou hij een boek over de menselijke wreedheid schrijven. Slechts af en toe waren er volgens hem in de historie 'plekken van licht' - hij prees zich gelukkig dat hij, mogelijk door toedoen van een God die de mensen naar zijn bedoelingen laat gissen, na 1945 op één ervan had mogen leven

Van die plekken van licht leggen zijn gedichten getuigenis af en via dat getuigenis kunnen we een beeld van deze liedboekdichter/-vertaler krijgen.

Datum: 29 januari 2008, tijd:20.00 – 22.00 uur. Plaats: Andreaskerk Graag van tevoren opgeven bij: Johan de Vroom Telefoon: 0341-357626, e-mail: johan@devroom.eu.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie