Rode wangen tijdens schoolschaken

6 februari 2008 om 00:00 Nieuws

,,Meedoen is belangrijker dan het winnen”, zegt Diederik van Donk, jeugdleider van de Puttense schaakclub PSV DoDO. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, de kinderen die meedoen willen toch graag hun potje winnen. Er gelden ietwat andere spelregels, er hoeft geen ‘schaak’ gezegd te worden. De koning slaan, betekent winst.

De Wegwijzer wint voor zesde keer op rij PUTTEN - Krakende hersens en rode wangen… Heel veel basisschoolkinderen deden dit jaar mee aan het schoolschaaktoernooi. Twintig teams, bestaande uit vier kinderen, van acht verschillende basisscholen waren aanwezig. Op de eerste plaats is voor de zesde maal basisschool de Wegwijzer geëindigd, maar er is hoop voor andere scholen volgend jaar. Twee erg sterke bordspelers zitten nu in groep 8 en mogen volgend jaar niet meer meedoen.

door Joke van Westing

De bekende klok doet ook mee en staat op 9 minuten per speler. Er wordt druk op de klok geslagen en de spelletjes gaan razendsnel. Sommige potjes zijn binnen twee minuten afgerond en na een potje wordt er door de verliezer sportief een hand gegeven en gefeliciteerd. Ook is er een ‘schakende beer’ aanwezig, waartegen geschaakt kan worden. De ‘beer’ is Ruben Kuijper van 15 jaar, een zeer goede jeugdige schaker en jeugdtrainer. Hij speelt één maal remise en verliest geen enkel potje. Een aantal basisscholen hebben meerdere teams opgegeven. Basisschool de Akker en basisschool Ichtus zelfs vier teams. ,,De kinderen mogen al meedoen vanaf groep 4, maar het is aan de school om dat te beslissen. Sommige scholen kiezen er helaas voor om pas kinderen mee te laten doen vanaf groep 7, dat is jammer”, vertelt Diederik van Donk. ,,Kinderen van groep 4 en 5 kunnen vaak al heel aardig schaken, het is niet zo bezwaarlijk als het lijkt.”

Maureen Stegeman van school Schovenhorst zit in groep 8 en doet voor de eerste maal mee. Ze heeft vijf potjes gewonnen en vier verloren. ,,Maar verliezen maakt niet uit, ik vind het heel leuk om mee te doen, ik heb schaaklessen op school gevolgd en vind het heel jammer dat die lessen niet meer doorgaan.” Oscar van Hemel van de Gabriëlschool zit in groep 6 en vindt het ook erg leuk. Hij heeft vijf potjes verloren en vier gewonnen.

Prijsuitreiking

Burgemeester van Putten loopt al ruimschoots voor de prijsuitreiking rond en maakt met kinderen en ouders een praatje. Tijdens de prijsuitreiking zegt hij dat hij buiten veel voetballende kinderen heeft gezien, maar als hij vraagt wat leuker is voetballen of schaken, roept natuurlijk iedereen: ,,schaken”!

Aanmoedigingsprijs

De aanmoedigingsprijs is voor team 3 van basisschool de Korenbloem, de derde prijs is voor de Schuilplaats 1 en Akker 3, de tweede prijs voor Ichtus 1 en de eerste prijs voor de Wegwijzer 1. Schuilplaats 1 en Akker 3 moeten nogmaals tegen elkaar spelen om te bepalen wie er naar de provinciale wedstrijden mag. Het voordeel valt uit voor de Schuilplaats. De burgemeester reikt ook nog individuele prijzen uit voor de beste bordprestaties aan Stan van de Ridder, Gerhart Broere, Laura Scholten, Charita Visser, Baukje Beers en Jasper van Westing.

Meer informatie over de Puttense schaakclub is te vinden op www.svdodo.nl of er kan contact opgenomen worden via de mail met d.v.donk@hcc.net. Op vrijdagavond wordt er les gegeven aan de jongere jeugd en op dinsdagavond aan de gevorderde jeugd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie