Minigolf op het terrein van Zonnelust

23 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Anja Zevenhuijzen, Marcel van Essen, Henri en Beppy Luttikhuisen spelen er ieder dinsdagavond, het hele jaar door. Het spontaan ontstane clubje bestaat uit zeven personen, maar Jan Willem van Rossum en Gustav Bolwijn waren op vakantie en Ferdy van Essen om andere reden afwezig. Van de aanwezigen heeft Henri het record 32, dan Beppy 33, Marcel 35 en Anja 37. Het is op dinsdag een vrolijke boel, maar er wordt wel serieus voor zo’n goed mogelijk resultaat gestreden. Na één ronde is er tijd voor een bakkie, waarna een tweede en soms een derde ronde wordt gespeeld. Vier jaar geleden speelde Anja Zevenhuijzen daar en er ontstond spontaan een clubje van zeven, wat nu iedere dinsdagavond speelt. Men huurt de baan voor het hele jaar voor een redelijk bedrag en het clubje hoopt op uitbreiding.

Lekker spelen met club van zeven PUTTEN - Het was een interessante ontmoeting vorige week op de minigolfbaan Terra Nova. Een paar jaar terug werden daar nog de Nederlandse kampioenschappen gespeeld en werd Mees Bouman kampioen. Een meningsverschil maakte een einde aan de samenwerking met de minigolfclub die Terra Nova als thuisbaan huurde, maar er wordt nog steeds gespeeld en hoe.

door Maarten van der Meer.

De baan kent zijn oorsprong in 1890 toen het terrein van de pastorie Zonnelust was. In 1920 pachtte Jan van Essen het fruit en in 1924 werd hij eigenaar van het terrein. Het huidige hoofdgebouw werd een pension, waarna in 1961 een wegrestaurant annex chauffeurscafé onstond. Gerrit van Essen nam het over en de familie van Essen kocht een zomerverblijf in Claro ( Zwitserland ) Hier ontstond de belangstelling voor het minigolf op de prachtige banen van Paul Bogni. Dat vond plaats in het subtropische kanton Tessin en deze Zwitserse sfeer op een baan in Nederland te realiseren was een uitdaging. Het land in Putten werd een meter afgegraven en nieuwe aarde ( Terra Nova )maakte de mogelijkheid van een Bogni minigolfbaan compleet. Peter W. en Ferdi van Essen exploiteren momenteel de baan tot genoegen van de minigolfliefhebbers. In het weekend veel vakantiegangers, maar door de week is er plaats genoeg.

De uitdaging om een rondje mee te spelen was te aantrekkelijk en mijn tegenstander Henri liet zich zo inspireren, dat hij zijn record verbeterde en op 31 bracht. Elke hole in one werd met gejuich begroet en Henri maakte er tien. Bij elke hole is een buis in de grond geplaatst en eigenaar Peter vertelt dat daar de as van de rokende spelers in moet.Aan het eind van het seizoen buis eruit, legen en er kan weer een seizoen as vrij gespeeld worden. De spelers gebruiken eigen sticks en eigen balletjes voor rechtuit slaan en via de buizen of met effect. Stiekem wordt het toch een beetje professioneel, zeker als ik Anja met een handig bezempje een paar kiezeltjes zie verwijderen. Een dopje aan het handvat zorgt ervoor dat je voor het balletje niet hoeft te bukken, omdat het dopje het balletje omklemt. Zin in een spelletje minigolf, u bent van harte welkom bij Terra Nova.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie