,,Oude schuren zijn geld waard!”

10 september 2008 om 00:00 Nieuws

Vooraf aan de vergadering vertrok om 19.00 uur een bus met inwoners van Putten en omstreken naar Heimen Brons, Stoutenburgerlaan 22 in Terschuur. Brons (61) deed een rondleiding en vertelde dat hij geen opvolger voor het bedrijf heeft en daarom gebruik maakt van de mogelijkheid om 3160 vierkante meter kippenschuren af te breken en daarvoor in de plaats twee vrijstaande woningen te bouwen. Brons noemde zijn dossier een ‘hoofdpijndossier’ omdat het een moeizame en ingewikkelde procedure is om alles rond te krijgen. ,,En als eigenaar zit je met het afrekenen met de fiscus”, aldus de kippenboer uit Terschuur, die hoopt dat over een jaar de plannen uitgevoerd zijn.

PUTTEN - Vorige week dinsdagavond vond de door de SGP belegde openbare vergadering plaats over ‘Functieverandering agrarische bedrijven.’ Dat uit Putten en de omliggende gemeenten grote belangstelling is voor dit onderwerp bleek uit de volle zaal ‘Volenbeek’ in de Aker.

door Tijs van den Brink

Om 21.00 uur kreeg Breunis van de Weerd, oud-statenlid en thans schaduwfractielid van de SGP in Gelderland, in de Aker het woord. Van de Weerd legde uit dat alle agrariërs om hulp vragen. Degenen die door willen gaan vragen aan de overheden: ,,Help ons doorgaan”, en die het bedrijf willen beëindigen vragen: ,,Help ons stoppen.” Aan het slot van zijn betoog wees hij in dit verband nog op drie aspecten: ,,Boeren die doorgaan mogen in hun mogelijkheden niet beperkt worden door burgerwoningen. Een goede landschappelijke inpassing moet mogelijk zijn. Zorg dat je de fiscale mogelijkheden maximaal benut.”

De laatste spreker was SGP-wethouder Aart de Kruijf uit Barneveld. De Kruijf zette eerst op een rij aan welke voorwaarden bedrijven moeten voldoen om in aanmerking te komen voor burgerwoningen voor schuren: schuren die afgebroken worden, moeten legaal gebouwd zijn, de schuren moeten er minimaal twee jaar staan, er moet sprake zijn van totale bedrijfsbeëindiging, omliggende agrarische bedrijven mogen er niet door beperkt worden in hun mogelijkheden en een goede landschappelijke inpassing moet mogelijk zijn. Globaal gaf hij aan hoeveel vierkante meters schuren voor woningen ingeleverd moeten worden: voor 1000 vierkante meter schuren mag een huis van 600 kubieke meter gebouwd worden, voor twee duizend m2 een dubbele woning van 800 m3 en voor 3000 m2 twee woningen van elk 600 m3. Daarboven komen nog de bijgebouwen. De wethouder legde ook de mogelijkheden uit van het salderen, bijvoorbeeld binnen de gemeente van een ander bedrijf dat ook beëindigd wordt, vierkante meters bijkopen om zo aan voldoende vierkante meters te kunnen komen voor een of meer woningen. Desgevraagd legde de wethouder uit wat de waarde van af te breken schuren ongeveer zal worden: ,,Als je 1000 vierkante meter schuren moet afbreken voor een bouwperceel van vier ton in het buitengebied, dan kom je op vier honderd euro per vierkante meter. Dat moet nog fors gecorrigeerd worden door tal van kosten maar: oude schuren zijn geld waard!”

De Kruijf verdedigt de strakke regels om dit nieuwe systeem met zijn mogelijkheden in stand te houden: ,,Gaan de gemeenten hier te creatief mee om, met als gevolg verslechtering van het buitengebied, dan staat van tevoren vast dat de regeling over enkele jaren tot het verleden behoort. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat de regeling in stand blijft.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie