Serviërs op bezoek in Putten

3 december 2008 om 00:00 Nieuws

Van 24 tot en met 28 november was een zware delegatie uit Servië op werkbezoek in Putten. Als tegenbezoek van het bezoek in juni van de burgemeester, wethouder Gerritsen en Jaap Westhuis, sectorhoofd Middelen, aan Zuid Servië. Maar liefst twaalf personen waren aanwezig: zes dames en zes heren. De burgemeester van Prijepolje kon niet gemist worden vanwege de gemeenteraadsverkiezingen in zijn woonplaats. De burgemeester Lazar Rvovic van Priboj was wel aanwezig.

Democratie in Servië nog lang niet volwassen PUTTEN - Prijepolje in Zuid Servië. Het heeft ongeveer dubbel zoveel inwoners als Putten. De totale oppervlakte is bijna tien keer zo groot. En het bruto inkomen per hoofd van de bevolking tien keer zo klein als van de Puttenaren… Aldus een delegatie van de Serviërs vorige week vrijdagmiddag op een persconferentie in het gemeentehuis in Putten. Met twee tolken van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) Pax Christi, de Nederlandse adviseur Bert van der Linde en de Servische Zeijko-Puco Danilovich, maken ze zich verstaanbaar.

door Tijs van den Brink

Het IKV Pax Christi deed dit jaar een beroep op Putten, omdat Putten ervaringen had met Roemenië, om een project van drie jaar op te zetten. Daarbij moest het gaan om overdracht van kennis en ervaring van het openbaar bestuur aan Zuid Servië. Vorige week hadden de Serviërs gelegenheid om in Nederland en Putten te zien hoe een volwassen democratie werkt, met openbaar bestuur, vrijheid van pers en de aanwezigheid van een maatschappelijk middenveld. En ze keken hun ogen uit. Op het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Joegoslavië Tribunaal en de Servische Ambassade in Den Haag.

En in Putten: op het gemeentehuis, in Elim, de nieuwbouwwijk Bijsteren en tal van andere plaatsen. Wat ze opviel was het mooie en schone dorp Putten. De verzorging in Elim. Hoe hoog en laag met elkaar omgaat, elkaar respecteert: dat iemand laag op de maatschappelijke ladder ook zomaar zijn ideeën en meningen in mag brengen. De vrijheid van pers. De emancipatie. En het massale aantal vrijwilligers op tal van terreinen. Van de gemeentebegroting 2009 voor Putten, viel ze op hoeveel er hier besteed wordt aan zorg en welzijn. Maar wat ze niet goed begrepen: dat er in Putten nauwelijks voortgezet onderwijs is.

Desgevraagd willen ze ook wel wat kwijt over eigen land. Duidelijk wordt dat de twaalf niet over alles in eigen land hetzelfde denken, omdat ze verschillende achtergronden hebben. Maar over heel veel zijn ze het helemaal eens: de democratie is daar nog lang niet volwassen. En er is werkloosheid en armoede. De emancipatie lijkt wel op gang te komen maar als het uiteindelijk aankomt op het toekennen van b.v. zetels in de raad, vallen dames gewoonlijk weer buiten de boot. Drank en drugs zijn daar op zich al erg genoeg maar extra triest is dat er nauwelijks hulp en opvang is.

Tot slot de vraag of ze de toekomst met vertouwen tegemoet zien. Het antwoord liegt er niet om: “Over tien jaar zijn de rollen omgedraaid. Dan komen ze van Putten naar Prijepolje en Priboj om overdracht van kennis en ervaring…”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie