Zonnepanelen op afvalbrengstation

12 juli 2013 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Begin deze maand is het asbestdak van het afvalbrengstation aan de Hoge Eng-West vervangen. Het resultaat is een duurzaam dak, bestaande uit golfplaten en 42 zonnepanelen. Uniek aan dit systeem is dat de panelen aan de binnenzijde te zien zijn. Met het plaatsen van zonnepanelen neemt de gemeente serieuze maatregelen om meer duurzame energie op te wekken. Via een energieopbrengstmeter kan op elk moment worden bekeken hoeveel energie er wordt opgewekt en wat de totale opbrengst is.

Zonnebloemen

De gezamenlijke bedrijven die de werkzaamheden bij het afvalbrengstation hebben gerealiseerd (Bouwbedrijf Heimensen, Bos Installatietechniek en Schilderwerken Meiling) feliciteren de gemeente en haar inwoners met de nieuwe zonnepanelen. Daarom bieden zij zaterdag 20 juli 2013 aan de eerste 200 bezoekers van het afvalbrengstation een zonnebloem aan.

Zonnepanelen op het gemeentehuis leveren veel energie

Sinds april 2013 liggen op het dak van het gemeentehuis 90 zonnepanelen. Naar verwachting zullen deze panelen per jaar ruim 18.000 kWh aan elektriciteit opwekken (in bijna een kwartaal tijd hebben de panelen al 6.183 kWh opgeleverd). Jaarlijks gebruikt de gemeente voor het gemeentehuis ongeveer 25.000 kWh elektra, dus ruim 70% wordt door de zonnepanelen opgewekt.

De zonnepanelen leveren ook een CO2-besparing op. In een kwartaal tijd hebben de zonnepanelen op het gemeentehuis 3.481 kg bespaard. Dit is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van een gemiddeld huishouden in een half jaar. Om met bomen deze CO2 te compenseren, moeten ruim 200 bomen in de tropen een jaar lang groeien.

Zonatlas

Steeds meer inwoners plaatsen ook zonnepanelen op hun woning. Via de website www.zonatlas.nl/putten kunnen inwoners kijken of hun dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. De zonatlas berekent accuraat, onafhankelijk en met actuele gegevens wat een investering in zonnepanelen kan opleveren. Door op het dak te klikken, kunnen inwoners de standaardberekening aanpassen aan hun eigen situatie en stroomverbruik.

Op de kaart is ook te zien welke daken in de buurt geschikt zijn. Zo wordt deelname aan een collectieve inkoopactie nog eenvoudiger. Het opwekken van zonne-energie op eigen daken levert naast een besparing op uw energierekening ook een bijdrage aan een duurzame toekomst op.

Subsidie voor zonnepanelen

Tot en met 2013 kunnen particulieren subsidie aanvragen om zonnepanelen te kopen. Zij kunnen 15% van het aankoopbedrag terugkrijgen, met een maximum van € 650,00. Voor 2013 is een budget van € 30 miljoen beschikbaar. Alleen de materiaalkosten (zoals de aanschaf van de panelen en ondersteunende apparatuur, zoals omvormers) komen voor subsidie in aanmerking. Voor meer informatie: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/vraag-en-antwoord/kan-ik-subsidie-voor-zonnepanelen-en-zonneboilers-krijgen.html

Aanvragen gaat via het elektronisch loket van Agentschap NL: http://www.agentschapnl.nl/programmas-regelingen/aanvragen-subsidie-zonnepanelen

Duurzaamheidslening

De gemeente Putten heeft een duurzaamheidslening in het leven geroepen, in samenwerking met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Particulieren kunnen een duurzaamheidslening aanvragen voor investeringen in verschillende soorten maatregelen, zolang deze bijdragen aan een beperking van de energievraag en/of de CO2-uitstoot of een verhoging van de productie van duurzame energie, dus ook voor zonnepanelen.

De rente over de lening is drie procent lager dan de marktconforme rente. De lening wordt verstrekt in de vorm van een bouwkrediet. Over de lening wordt maandelijks aflossing en rente betaald. Het minimale leenbedrag is € 2.500,00 en het maximum is € 25.000,00. De looptijd bedraagt 10 of 15 jaar, afhankelijk van het geleende bedrag, maar eerder aflossen is boetevrij toegestaan.

Voor meer informatie en het aanvraagformulier:

http://www.putten.nl/Digitale_balie/Producten_op_alfabet/D/Duurzaamheidslening

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie