Waterschap Vallei en Veluwe stelt onttrekkingsverbod in

17 juli 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - Het is al langere tijd droog en de vooruitzichten zijn dat de droogte ook de komende tijd nog aanhoudt. Daarom stelt Waterschap Vallei en Veluwe met ingang van woensdag 17 juli een onttrekkingsverbod in.

Het verbod geldt voor acht weken en houdt in dat er geen oppervlaktewater mag worden gebruikt om akkers en weilanden te beregenen. Het verbod geldt voor het hele gebied met uitzondering van onderstaande gebieden/wateren waar nog water kan worden ingelaten. Deze gebieden zijn de Putterpolder; Polder Arkemheen; Bunschoterpolder; Eemnesserpolder; Polder Soest; Valleikanaal, Eem en Arkervaart; De Zijdewetering/ Krakerswijk; Inlaatgebied Brede Beek Nijkerk; Heiligenbergerbeek; het stroomgebied van de Terwoldse-, Nijbroekse- en Grote Wetering (inlaatgebied Terwolde); Hoenwaard; Polder Hattem; Polder Oosterwolde en Oldebroek; Polder 't Goor Elburg en het Apeldoorns Kanaal.

Intrekken vergunningen

Het onttrekken van oppervlaktewater is de komende acht weken niet toegestaan. Het waterschap informeert de houders van onttrekkingsvergunningen over de genomen maatregel. Van geconstateerde illegale onttrekkingen kan door het waterschap proces verbaal worden opgemaakt.

Het waterschap kondigt het verbod af om te voorkomen dat er te weinig water in de beken en sloten overblijft. Het waterschap regelt met stuwen en gemalen dat het water in het gebied zoveel mogelijk verdeeld en vastgehouden wordt.

Overige onttrekkingen

Voor de gebieden, waar wel water kan worden ingelaten, blijven onttrekkingen boven 20 kubieke meter per uur vergunningsplichtig. Voor onttrekkingen tussen 10 en 20 kubieke meter per uur geldt een meldingsplicht. Voor grondwater geldt geen onttrekkingsverbod. Voor het gehele beheergebied geldt om zuinig te zijn met water.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie