Code geel op Veluwe voor bosbranden

22 juli 2013 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Op de Veluwe heeft de brandweer maandag code geel afgegeven voor bosbranden. Door de droogte is het gevaar van bosbranden in deze regio groter dan normaal

,,Maak in droge periodes geen open vuur, zoals een vuurkorf of barbecue", waarschuwt de brandweer vooral bij deze kleurcode. Gooi sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee, om ongewilde branden te voorkomen. Geadviseerd wordt om een auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras te parkeren. ,,Wees alert op verdachte situaties en houd op de verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of desnoods een emmer water. Niet overal in de natuur heeft iedereen goed bereik met de mobiele telefoon."

Wacht hulp niet af bij het signaleren van een brand, maar vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand. Indien mogelijk naar de openbare weg. Loop daarbij niet voor de brand uit, of in de richting waarin de brand zich verspreid, maar haaks op de brand waarmee de kans verkleind wordt dat de brand iemand inhaalt. Wees extra alert in natuurgebieden met heide en dennenbos. Hier is de kans op een snel uitbreidende brand groter dan in een loofbos.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie