Jaap Zwart geeft vijfde concert in zomerserie

5 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

VOORTHUIZEN - Organist Jaap Zwart geeft zaterdag 10 augustus het vijfde orgelconcert in de zomerserie in de Gereformeerde kerk aan de Hoofdstraat in Voorthuizen. Op het Hendriksen en Reitsma orgel wordt een gevarieerd programma door hem ten gehore gebracht.

Jaap Zwart groeide op in een muzikaal gezin en kwam daarmee al vroeg in aanraking met muziek.

Zijn eerste muziekonderricht ontving hij van zijn vader Jaap Zwart sr. die hem opleidde tot aan het conservatorium.

Vervolgens studeerde hij aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam hoofdvak piano bij Jan Kruyt en hoofdvak orgel bij Simon C. Jansen. Zijn studie sloot hij af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij hoofdvak Theorie der muziek studeerde bij Jan van Dijk, Ruud Koumans, Diederik Haakma Wagenaar en Ineke Kien.

Als docent begon Jaap Zwart zijn carrière aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Later gijn hij als theoriedocent aan de slag bij het Utrechts Conservatorium, waar hij tot 2010 werkzaam was. Momenteel is Jaap Zwart als docent verbonden aan het conservatorium van Amsterdam in de vakken theorie, improvisatie en analytisch studeren. Tevens is hij verbonden aan de vakgroep voor hoofdvak theorie.

Naast zijn werkzaamheden als docent is Jaap ook actief als concert- en kerkorganist.

Hij geeft jaarlijks vele concerten in Nederland.

Als kerkorganist is Jaap Zwart verbonden aan de Grote of Andreaskerk te Hattem, de Grote kerk te Harderwijk, de Zuiderkerk te Zwolle en begeleidt hij regelmatig diensten op het Schnitger-orgel van de Grote of St. Michaëlskerk te Zwolle.

Jaap Zwart is verder een veelgevraagd begeleider, dirigeert zo nu en dan koren en is actief als pianist.

Op het programma in Voorthuizen staan werken van J.S. Bach, J.L. Krebs. J. Stanley, J. Bijster, J. Nieland, A. Pomper en D. Jz. Zwart. Hij besluit het concert met een eigen improvisatie.

De verrichtingen van de organist zijn via de beamer visueel te volgen.

De toegangsprijs bedraagt € 5,- (kinderen tot 15 gratis)

Het concert begint om 19.30 uur.

Na afloop is er gelegenheid om na te praten over het concert onder het genot van een gratis kopje koffie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie