Hoge Raad oordeelt over Puttense moordzaak

13 september 2013 om 00:00 Nieuws

PUTTEN- De Hoge Raad oordeelt komende dinsdag of de zaak rond de moord op Christel Ambrosius opnieuw moet. Dat heeft het hoogste rechtscollege vrijdag laten weten. Ron P. kreeg 18 jaar celstraf in de zaak die landelijk bekend werd als de Puttense moordzaak uit 1994. P. ging daartegen in cassatie. Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

In mei stelde een adviseur van de Hoge Raad dat P. een andere straf zou moeten krijgen, omdat het gerechtshof geen rekening had gehouden met eerder opgelegde straffen voor diefstallen. Die hadden van de maximale straf, 20 jaar, afgetrokken moeten worden. Volgens de advocaat-generaal zou het gerechtshof in Den Bosch nu moeten bekijken of P. alsnog levenslang moet krijgen, of een straf van maximaal 16 jaar en 9 maanden.

De adviseur vindt niet dat aan de bewezenverklaring iets hoeft te worden veranderd. P. moet veroordeeld blijven voor de verkrachting van en de moord op Ambrosius.

Ron P. kwam in 2008 als mogelijke dader van de moord in beeld door een DNA-match. Zijn DNA was in de nationale databank opgenomen omdat hij voor een ander misdrijf was veroordeeld. Voordat P. in beeld was, zaten twee inwoners van Putten, Herman Du Bois en Wilco Viets, onterecht een jarenlange gevangenisstraf uit.

P. is ook vervolgd voor de moord op de Rijswijkse studente Anneke van der Stap. Maar in die zaak sprak de rechtbank hem vrij. Het OM ging in hoger beroep. Die zaak moet nog dienen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie