Putten doet mee aan Nationale Duurzame Huizenroute

17 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Meer dan 200 huiseigenaren in heel Nederland doen op zaterdag 26 oktober 2013 mee aan de Nationale Duurzame Huizenroute. Ook in Putten doen enkele huiseigenaren mee. De huiseigenaren delen graag hun kennis en ervaring over hoe zij hun woning hebben verduurzaamd. De deelnemende huizen in Putten hebben verschillende duurzame toepassingen zoals isolatie, HR+-ketels, zonnepanelen, groendaken, pelletkachels, etc.

"Tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute kunt u zich laten informeren over duurzaam wonen. We hopen dat veel bezoekers inspiratie opdoen om zelf aan de slag te gaan. Ons doel is om samen meer duurzame energie op te wekken en meer energie te besparen", aldus wethouder Kleijer.

Zelfvoorzienende woning

Familie Schouten stelt zaterdag 26 oktober haar nieuwbouwwoning uit 2012 open voor bezoekers. De woning is deels zelfvoorzienend. Alle benodigde warmte voor verwarming en warm water kan zelf worden opgewekt met de houtkachels in de woning. Het huis gebruikt geen fossiele energie meer en stoot geen CO2 meer uit, want er wordt uitsluitend groene stroom gebruikt. In de toekomst worden er zonnepanelen geplaatst om de benodigde elektriciteit zelf op te wekken. Dick Schouten: "Het bezig zijn met energie is een soort hobby. Niet wat betreft het direct bezuinigen, maar meer het ontwikkelen van ideeën. Toen de mogelijkheid er was om zelf een huis te bouwen, was mijn prioriteit om een huis te bouwen wat klaar is voor de toekomst!" Op de vraag waar te beginnen met het nemen van duurzame maatregelen, is het volgens Schouten verstandig om te beginnen met de 'schil', dat wil zeggen muren, kozijnen, ramen en het dak. Wat er daarnaast zeker nodig is: "Een flinke dosis positieve energie!"

Meer dan alleen kinderopvang

Ook Stichting Kindcentrum Putten stelt haar pand open. De historische boerderij uit 1901 is in 2008 volledig gerenoveerd. Daarbij is LED verlichting aangebracht en er zijn 108 zonnepanelen op het dak gelegd. Het Kindcentrum is zich bewust van haar rol ten opzichte van duurzaamheid met betrekking tot de jeugd en haar sociale omgeving. Directeur Reijer van den Brink: "De duurzame huizenroute is een uitgelezen kans om met die sociale omgeving in contact te komen over dit onderwerp. We willen een duurzame aanpak waar mogelijk onder de aandacht brengen van onze kinderen. Of het nu betreft het kweken van eigen groenten, het fietsen op een duurzame BSO-fiets met 10 kinderen tegelijk of het volgen van de werking van de zonnepanelen. Voor de volwassenen willen we graag laten zien wat zonnepanelen betekenen in ons grote "gezin" en daarbij zeker de duurzaamheidslening van de gemeente Putten onder de aandacht brengen. Voor nog meer duurzame toepassingen zijn we als organisatie in de markt, want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst."

Meer duurzame huizen

Er zijn nog meer huiseigenaren die hun huis openstellen op 26 oktober 2013. Op de website www.duurzamehuizenroute.nl is een overzicht te vinden van alle deelnemende huizen in Nederland. De huizen zijn de hele dag te bezoeken. Bezoekers dienen zich vooraf in te schrijven via de website.

Duurzaamheidslening en isolatiesubsidie

Gemeente Putten vindt het belangrijk om bewoners te stimuleren duurzame maatregelen te nemen. Daarom kunnen eigenaren van woningen via de gemeente subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. De regeling is bedoeld voor eigenaren van woningen van vóór 1980. Daarnaast is er in samenwerking met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten de duurzaamheidslening. Deze lening is aantrekkelijk gezien het lage rentepercentage dat aanvragers betalen over de lening, terwijl zij direct besparen op de energierekening. Meer informatie over de isolatiesubsidie en de duurzaamheidslening vindt u op de website van gemeente Putten, www.putten.nl.

Uw huis op de kaart

De organisatie van de Nationale Duurzame Huizenroute hoopt dat op 26 oktober nog veel meer huiseigenaren hun duurzame ervaringen willen delen. Aanmelden kan op www.duurzamehuizenroute.nl. Huiseigenaren en bezoekers kunnen een weekendje weg winnen in een Fletcher Hotel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie