Column Fabrieksterrein: Open deur

27 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Het lijkt even wat kouder te worden in het winterse Nederland. Nu hoor ik u denken, hoezo winter? Het voelt niet als winter: het is veel te warm en geen sneeuw en ijs te bekennen. Ergens klopt ons wintergevoel niet helemaal. De gemiddelde overdagtemperatuur voor januari is zo'n 5 graden in Nederland. Als het dan een paar dagen tien graden is (dus vijf graden boven gemiddeld) dan vinden we het meteen veel te warm en wordt dat uitgebreid besproken op straat en in de media. Is het echter een paar dagen rond het vriespunt (dus weer vijf graden verschil, maar dan onder gemiddeld) dan roepen we toch ook niet de hele dag dat het veel te koud is voor de tijd van het jaar? Voor ons gevoel hoort een winter blijkbaar kouder te zijn dan deze gemiddeld in werkelijkheid is. Dan wil ik het nog niet eens hebben over de globale opwarming van de aarde waardoor het ook nog warmer zou worden.

Ergens kan ik die opwarming eigenlijk wel verklaren. Daarvoor heb je niet eens ingewikkelde CO2-berekeningen nodig. Loop op een gemiddelde middag maar eens door het winkelcentrum van Putten. Je hebt een dikke jas aan en een das om want naast de temperatuur kan de wind het flink koud laten aanvoelen. Als je langs de winkels loopt voel je telkens wat warmte uit die winkels komen. Is het niet raar dat je buiten moet voelen dat die winkel lekker verwarmd is? Waarom voel ik die warmte eigenlijk buiten? Dat komt omdat veel winkels de deuren breeduit open hebben staan. Waarschijnlijk is dit voor passanten heel uitnodigend bedoeld, maar is het vooral uitnodigend voor warmte om de winkel te verlaten en soms nog meer uitnodigend om kou de winkel binnen te laten. Regelmatig zie ik half verkleumd winkelpersoneel bij de kassa staan in de tocht van de open deur. Soms gaat het al niet eens meer om een open deur, maar om een complete open pui. Binnen staat de verwarming en verwarmingsgordijn te loeien en het personeel staat te blauwbekken vol in de wind, want van het hoofdkantoor mag de deur zelfs niet een klein beetje dicht. Ook zijn er zelfs winkels met automatische schuifdeuren die in de winter gewoon open blijven staan, winter weer of niet.

Op 7 februari is het de Warme Truiendag. Op zich heb ik daar niet zoveel mee. Waarom zou ik thuis de verwarming een paar graden kouder zetten om vervolgens met verkleumde vingers binnen te zitten, terwijl bij veel winkels in dezelfde winkelstraat de verwarming juist extra hoog staat om de warmte naar buiten te laten vervliegen? Dit soort tegenstellingen doet bij mij de deur dicht. Het zou goed zijn als deze winkels dat ook eens wat meer zouden doen!

Martijn Fabriek

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie