Flora en fauna op Landgoed Oldenaller

18 februari 2014 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Natuurmonumenten is niet alleen op landgoed Oud Groevenbeek druk in de weer geweest met allerlei vernieuwingen. Ook op landgoed Oldenaller zijn er in het afgelopen jaar wat projecten uitgevoerd.

door Maranke Pater

Dikke regenwolken hangen dreigend boven het landschap naast de A28. Met grote regenlaarzen aan stappen boswachter Cor Jansen en ik zwoegend door de modder. Dat landgoed Oldenaller zo groot is, had ik niet verwacht. Voor een leek als ik, lijkt een landgoed al gauw het gebied dat direct rondom het kasteel gesitueerd is. Maar landgoed Oldenaller loopt zelfs heel ver uit. Van de Deuverendense hei tot over de grote snelweg heen. Cor: ,,Landgoed Oldenaller bestaat uit 470 hectare grond, waarvan 270 hectare grond dat uit landbouwgrond bestaat."

Cor heeft mij met een reden meegenomen naar de graslanden met een reliëf achter het kasteel. Vroeger lag Oldenaller bijna naast de Zuiderzee. Natuurlijk waren er weleens grote overstromingen. Het vele water zorgde ervoor dat de grond flink opgeschud werd, waardoor er nu diverse heuveltjes zijn ontstaan.

Landgoed Oldenaller is van oudsher een kleinschalig hoevelandschap. De historische boerderijen in de omgeving liggen vrijwel allemaal op een terp, ook wel een pol genoemd, als bescherming tegen het wassende water. In deze omgeving hebben volgens Cor altijd al mensen gewoond.

,,Het afgelopen jaar hebben we ervoor gezorgd dat de waterhuishouding in dit gebied weer op peil is gebracht. Door de natuurlijke verhogingen aan te vullen hebben we dijken kunnen creëren en door middel van stuwtjes aan te brengen kunnen we daardoor de waterstand verhogen. Hierdoor zijn er diverse plassen ontstaan waar nu onze wintergasten verblijven." Hij doelt onder andere op de Brandganzen, die in groten getale luid snaterend opvliegen zodra ze ons in de smiezen krijgen.

Niet alleen de ganzen vertoeven prima op het landgoed. De hoge bomen van Oldenaller waren het eerste bos dat de blauwe reiger tegen kwam op zijn reis vanaf de Zuiderzee. Sinds jaar en dag broedt in de lente hier een reigerkolonie. Het kwetteren van de vogels wordt hier en daar aangevuld met het geluid van een tikkende specht. Cor: ,,Half april zijn er ieder jaar tussen de 50 en 60 bezette nesten."

De vijverpartij rond het kasteel is in 2013 flink onder handen genomen. Cor: ,,Eén keer in de dertig jaar moet de vijver uitgebaggerd worden. We merkten dat het waterpeil in de zomer te wensen overliet. We hopen dat we door het uitbaggeren het water en het belemen van de bodem langer vast kunnen houden in de zomer. We hebben daarnaast de randen van de vijver van beschoeiing voorzien." Middenin de vijver ligt een klein eilandje, dat in de volksmond 'de ijskelder' wordt genoemd. Het verhaal gaat, dat er ooit een ijskelder op het eiland heeft gezeten. Cor: ,,We hebben met vrijwilligers van Oudheidkundige Vereniging Putten onderzoek gedaan in de grond, maar we hebben geen funderingen kunnen vinden. Vroeger hadden de mensen nog geen diepvriezen. Dan werd het voedsel bewaard in een ijskelder. " In de middeleeuwen was het gebied rond Oldenaller in het bezit van de familie van Aller. In het jaar 1655 werd de opdracht gegeven door Johan van Wijnberger, de heer van Oldenaller, om een huis te bouwen op het landgoed, naar het ontwerp van architect Jacob van Campen.

Momenteel wordt het kasteel bewoond door een coöperatieve vereniging. ,,Het zijn mensen die bijvoorbeeld alleenstaand zijn. Ze hebben allemaal een eigen appartement. Op het moment dat er een appartement vrij komt, mogen de leden van de vereniging zelf kiezen wie er komt te wonen." Vlak naast het kasteel ligt een royale boomgaard met oude rassen van Hoogstam fruitbomen. Van Notarisappels, tot Groninger Kroon en Sterappels.

Goed nieuws voor de huurders van het kasteel: recentelijk werd de moestuin vernieuwd. Zo is er een houten tuinschutting geplaatst met Leifruitbomen, werd er een nieuw raster geplaatst en een nieuw hek voor de brug en een aantal beukenhaagjes. Het landgoed blijft, door de bedrijvigheid van de bewoners en de inspanningen van de vrijwilligers van Natuurmonumenten een levend landgoed.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie