'Nederland vaak braafste jongetje van de klas'

19 februari 2014 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - 'De maatschappij van tegenwoordig' is een serie artikelen over de rol van de kerken, de gemeente en het bedrijfsleven in de veranderende maatschappij, ook in Putten. De serie gaat in op de visie en het handelen van de genoemde partijen ten opzichte van de maatschappelijke uitdagingen zoals werkloosheid, eenzaamheid, financiële problematiek van burgers in de gemeente Putten. Hoe gaan de partijen hiermee om? Welke rol spelen de kerken, de plaatselijke overheid en het bedrijfsleven hierin? Wat is hun visie en verantwoordelijkheid? Hanno Kiezebrink, directeur/eigenaar van de bedrijven van de Kiezebrink Groep en initiatiefnemer van Stichting Etike is een maatschappelijk betrokken ondernemer, zowel nationaal als internationaal.

door Arjan Glas

In het directiekantoor van Kiezebrink Putten Holding BV aan de Hoge Eng Oost vertelt Hanno zijn visie op ondernemen en maatschappelijke verantwoordelijkheid. ,,Kiezebrink is een lokaal bedrijf en wil graag samen met plaatselijke werknemers een bijdrage leveren aan de lokale economie. Bijna 80% van onze werknemers komt uit Putten. We hebben nu zesendertig medewerkers, waarvan er zes werkzaam zijn in Engeland en dertig in Nederland. Drie medewerkers hadden een afstand tot de arbeidsmarkt. In samenwerking met Inclusief Intervens zijn deze medewerkers met succes gereïntegreerd en nemen met veel plezier deel aan het arbeidsproces. In mijn optiek moet het personeelsbestand zijn als een boeket bloemen. Een boeket bloemen is mooi als er verschillende kleuren en verschillende bloemen in zitten. Zo zie ik dat ook met het personeelsbestand. Daarin nemen wij als Kiezebrink Groep, ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid door deze mensen een plek te bieden binnen onze organisatie. Deze medewerkers leveren hun bijdrage in het productiewerk van het bedrijf."

Ontwikkeling en groei

,,In 1997 is Kiezebrink in Putten gevestigd. Daarvoor was ik als kleine zelfstandige sinds 1980 actief in de pluimveebranche. In 1990 ben ik in de handel van pluimvee restproducten gegaan. De Europese eenwording in 1995 heeft bijgedragen aan de turbulente groei van Kiezebrink. De grenzen werden opengesteld waardoor het mogelijk was om restproducten van dierlijke oorsprong door Europa te vervoeren. Inmiddels hebben we vier locaties op de Hoge Eng Oost, met in totaal drieduizend vierkante meter bedrijfsruimte. Waarvan 1400 m2 als vriesruimte dient. We werken met vriesgoederen; diepvries diervoeder onder andere. Daarom hebben wij veel opslag nodig voor vriesruimtes. De laatste 5 jaar heeft de organisatie een groei doorgemaakt van circa 17% per jaar. Tegen de verdrukking van de crisis in.

Je kan inspelen op de veranderingen in de markt en de maatschappij door gebruik te maken van gezond verstand en door logisch nadenken. Opmerken wat er speelt in de markt en durven om te investeren in nieuwe projecten en markten. Op deze manier proberen wij aansluiting te houden bij de markt en ons bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

De openstelling van de Europese grenzen heeft veel veranderd voor Kiezebrink. Nu mag je met diervoeding producten door Europa reizen, voor 1995 was dat onmogelijk. Er is ook een nieuwe generatie van beleidsmakers en beslissingsnemers in opkomst. Deze generatie kijkt via internet veel meer over de grenzen van het eigen land. Er zijn niet zo veel aanbieders als Kiezebrink op de Europese markt. Deze ontwikkeling geeft ons bedrijf veel kansen.

Naast kansen biedt de wet- en regelgeving ook bedreigingen; vanuit Europa wordt nu veel bepaald, dit levert wel erg veel papierwerk. De wetgeving mag nooit te veel de regie voeren over het bedrijfsleven. Je moet natuurlijk je de kwaliteitsboeken op orde hebben, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat een productiebedrijf meer mensen nodig heeft voor administratie en organisatie dan voor de productie. Deze regelgeving vormt langzamerhand een bedreiging voor de slagvaardigheid van de Nederlandse economie. We zijn als land vaak het braafste jongetje van de klas."

Lokaal maatschappelijk betrokken

,,Als lokale onderneming met gezonde resultaten investeren wij ook in de lokale verenigingen. We ondersteunen sportverenigingen, buurtverenigingen en koor- en musical-initiatieven. Ook kerkelijk dragen wij ons steentje bij binnen de gemeenschap. Wij reserveren een redelijk budget per jaar voor sociale sponsoring. Dit doen we naast de beroepsmatige sponsoring."

Internationaal maatschappelijk betrokken

Ook internationaal is Kiezebrink maatschappelijk betrokken. Hanno is gegrepen door de geschiedenis van Congo. ,,Dit land is al 400 jaar slachtoffer van de 'ondernemers driften' van de westerse beschaving. 14 jaar geleden ben ik via de Gereformeerde Kerk in contact gekomen met Kuma Kabare. Kuma is bij Kiezebrink gestart als vakantiekracht en is nu nog steeds werkzaam bij Kiezebrink. Rond 2007 heeft Kuma zijn levensverhaal verteld. Dat heeft bij mij veel losgemaakt. Ik heb mij verdiept in de geschiedenis van het land. In de jaren 90 van de vorige eeuw heeft er eigenlijk een holocaust plaatsgevonden in Afrika, in Congo in het bijzonder. Wij Europeanen weten daar eigenlijk niets van. Het land is al vijfhonderd jaar slachtoffer van Westerse ondernemers en landen. Kuma wil graag iets terug doen voor zijn land en ik doe graag met Kuma mee. In 2010 hebben Kuma en ik Stichting Etike opgericht, waarin we zorgen voor 10 tienermoeders. Dit zijn jonge moeders die op straat leefden. Deze jonge vrouwen vangen wij op in ons opvanghuis in Kinshasa. In Kinshasa steunen wij ook het gemeentelijke ziekenhuis N'Djili. Op dit moment wordt er met steun van de Stichting een mortuarium gebouwd bij het ziekenhuis. De Stichting is ook betrokken bij de exploitatie van het mortuarium. Hierdoor kan de Congolese zusterstichting voor een deel zelfvoorzienend worden met betrekking tot de middelen. Verder ondersteunen wij het ziekenhuis met materiaal en management.

Daarnaast ben ik bezig om zakelijk een landbouwproject op te zetten in Congo. Hierdoor zullen we vaker aanwezig zijn in Congo, waardoor we ook meer toezicht hebben op het functioneren van de Stichting en op de exploitatie van het mortuarium. Ik wil graag mijn ondernemersgeest overbrengen op de lokale bevolking. Door de komst van internet ziet de bevolking dat het land een enorme achterstand heeft op de rest van de wereld. De bevolking staat nu open voor verandering en wil graag leren van andere landen.

Dit project verloopt in samenwerking met het Ministerie van ontwikkelingssamenwerking. Dat houdt in dat het aan een aantal eisen moet voldoen. Één van die eisen is dat het project na drie jaar een rendabel bedrijf moet opleveren. De komende drie jaar wil ik mij daar persoonlijk mee bezig houden."

Zendeling

,,Door mijn activiteiten voor Kiezebrink en Stichting Etike kan ik mijn ondernemerskant en sociale kant combineren. Als kind wilde ik altijd zendeling worden, dat is niet helemaal uitgekomen. Maar op deze manier kan ik wel vorm geven aan mijn maatschappelijke betrokkenheid. Ik loop niet te koop met mijn geloof en christelijke levensovertuiging, maar ik ervaar wel dat mensen waarderen wat ik doe. Wanneer ze mij vragen waarom ik dit allemaal doe, kom ik er ronduit voor uit dat het mijn christelijke levensvisie is die mij de kracht en energie geeft om me in te zetten voor de medemens, lokaal, nationaal en intercontinentaal."

Foto: Hanno kiezebrink: ,,Mijn christelijke levensovertuiging geeft mij de kracht en energie om mij in te zetten voor de medemens."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie