Olie in Schuitenbeek bij Putten

19 februari 2014 om 00:00 Nieuws

PUTTEN - Vanuit een dieseltank op een agrarisch erf in Putten is in de nacht van zaterdag 15 februari op zondagmorgen naar schatting 1000 liter dieselolie gelekt in sloten die uitkomen op de Schuitenbeek. Deze beek mondt weer uit in het Nuldernauw (Randmeren). Waterschap Vallei en Veluwe haalt de olie uit het water. Door de stroming van het water in de Schuitenbeek, was de olie niet op één plek te houden, ondanks het snel dichtzetten van duikers. Ook zijn op vele plaatsen oliedoeken, oliebooms en keerschermen ingezet. Een olieboom is een slang die op het water gelegd wordt en olie absorbeert. De olie wordt opgeruimd over een traject van vijf kilometer beek, tot aan het Nuldernauw. Uit voorzorg heeft Rijkswaterstaat een keerscherm geplaatst op de plek waar de beek in het Nuldernauw uitmondt.

Weinig schade dieren en planten

De verwachting is dat de olie die op het water drijft, nauwelijks schadelijk is voor de vissen in de Schuitenbeek. In deze periode zijn de vissen weinig actief, zij rusten zoveel mogelijk op de bodem van sloten en beken. Zodra het groeiseizoen komend voorjaar begint, neemt het waterschap monsters om mogelijke schade aan oevers en beplanting te meten en daarop actie te nemen. Ook de waterkwaliteit wordt de komende periode goed gecontroleerd.

Deze week klaar

Vandaag vervangen waterschappers de absorberende oliedoeken die nu vol zitten. En dat gebeurt ook de komende dagen. Er zit nog veel olie aan het begin van de bron. Deze bermsloot wordt vandaag over een lengte van 500 meter doorgespoeld met oppervlaktewater. Het vervuilde water gaat het riool in.

De verwachting is dat eind van deze week de grootste vervuiling is opgeruimd. Indien nodig gaan de opruimwerkzaamheden het weekeinde door. Volgende week en de weken erna blijft het waterschap de beek controleren. Olieresten die zich nu aan de oever gehecht hebben en op een natuurlijke manier vrijkomen in het water worden dan direct uit het water gehaald.

///

Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor veilige dijken, schoon en voldoende oppervlaktewater en gezuiverd afvalwater in het gebied tussen IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en Randmeren. Samenwerken en vernieuwen zijn essentieel in ons werk.

(archieffoto)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie