25 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Goedemorgen Paul,

VP verhaal: vervuiling Schuitenbeek.

Groeten,

Angela

________________________________

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

________________________________

Vervuiling Schuitenbeek bijna opgeruimd

Door Angela de Graaf

In de nacht van zaterdag 15 februari op zondag 16 februari is er 1000 liter dieselolie in de Schuitenbeek terecht gekomen vanaf een dieseltank op een boerenerf. De beek en de bijliggende sloot raakte over een lengte van vijf kilometer vervuild. De schade valt op het eerste gezicht mee: ,Er is weinig schade en de beek is inmiddels nagenoeg schoon. We blijven de komende weken controleren’ aldus Dijkgraaf Tanja Kip.

Door de stroming van de Schuitenbeek was de olie moeilijk op één plek te houden. Door middel van het plaatsen van oliedoeken, oliebooms en keerschermen kon de olie uiteindelijk worden weggezogen. De olie wordt opgeruimd over een traject van vijf kilometer beek, tot aan het Nuldernauw. Uit voorzorg heeft Rijkswaterstaat een keerscherm geplaatst op de plek waar de beek uitmondt in het Nuldernauw.

Weinig schade

De olie die op het water drijft zal naar verwachting weinig problemen opleveren voor de vissen in de Schuitenbeek: ,In deze periode zijn de vissen weinig actief. Zij rusten zoveel mogelijk op de bodem van sloten en beken. Zodra het groeiseizoen komend voorjaar begint, neemt het waterschap monsters om mogelijke schade goed in de gaten te kunnen houden’, aldus Kip. Naast de beplanting zal ook de waterkwaliteit de komende periode goed worden gecontroleerd door het Waterschap Vallei en Veluwe.

Verwachting

De absorberende oliedoeken zijn de afgelopen dagen vervangen en dit zal de komende dagen een herhalend ritueel worden. Er zit namelijk nog veel olie aan het begin van de bron. Het vervuilde water gaat het riool in. De verwachting is dat aan het einde van deze week de grootste vervuiling is opgeruimd. Als het nodig is dan zullen de opruimwerkzaamheden komend weekend nog door gaan. Volgende week en de weken erna blijft het waterschap de beek controleren. Olieresten die zich nu aan de oever gehecht hebben en op een natuurlijke manier vrijkomen in het water worden dan direct uit het water gehaald.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie