Afbeelding
© Tim van Donkersgoed

Na brand weinig meer over van gemeentelijk monument Boerderij “De Hoonhorst’

3 maart 2024 om 08:00 Brand

PUTTEN Zondagochtend is bij daglicht goed te zien dat door de grote brand zaterdagavond de woonboerderij op de Broekermolenweg compleet is verwoest. De gevels staan nog wel overeind.

Het monumentale pand uit ongeveer 1890 was onderdeel van landgoed Oldenaller. Op het erf bevinden zich het bakhuisje, 2 nieuwe schuren, drie hooibergen en een schaapskooi. De brandweerlieden wisten te voorkomen dat het vuur oversloeg naar deze panden.

De bewoners waren op het moment van uitbreken van de brand thuis. Na het ontdekken van de brand sloegen ze meteen alarm en gingen veilig naar een plek elders op het terrein. Daar zagen ze de woning in twintig minuten tijd volledig in vlammen opgaan. Twee honden waren enige tijd zoek maar konden niet veel later in veiligheid worden gebracht.

Bij aankomst van het eerste brandweervoertuig brandde alleen nog het voorste gedeelte van het dak. Maar witte rook onder het riet elders op het dak wees er al snel op dat de brand zich spoedig zou uitbreiden. Er werd opgeschaald naar ‘grote brand’. Brandweer Putten kreeg bij de grote brand hulp van korpsen uit de ruime omgeving. Zo leverde brandweer Nijkerk een hoogwerker en een tankautospuit, Ermelo een waterwagen. De rietdekploeg uit Kootwijkerbroek werd opgeroepen en namen ook nog een watertankwagen mee. Een haakarmvoertuig en een logistieke wagen moesten uit Apeldoorn komen. Daarnaast kwam ook team Brand Onderzoek, het waterschap en stichting Salvage ter plaatse. 

De bewoners, een gezin met drie kinderen zijn door de brand alles kwijtgeraakt. Ze hebben de nacht doorgebracht in campers op het terrein. Kledingwinkel La Chinana op de Kerkstraat heeft zondagmiddag kleding ingezameld. Er werd zoveel gebracht dat ze het niet meer aan konden nemen. Een aanhanger vol is kleding gaat naar de familie. 

De bewoners pachten het pand van Natuurmonumenten. Ze bleken geen inboedelverzekering te hebben. Op de website GoFundME is de familie Weller een inzameling gestart voor geld. Het streefbedrag is 35.000 euro zodat de familie een nieuwe start kan maken. Maandagmiddag staat de teller met 600 donaties op ruim 26.000 euro 

 

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie