Afbeelding
© Brandweer Putten

Brandweer Putten in 2020 vijftien keer ter plaatse voor woningbrand

26 maart 2021 om 07:47 Brand

PUTTEN De brandweer van Putten kwam in 2020 vijftien keer ter plaatse na een melding van woningbrand. Een jaar eerder was dat zestien maal het geval. 

Per tienduizend woningen kwam de plaatselijke brandweer in 2020 omgerekend 15,4 keer ter plaatse. Dat is twee keer zoveel dan het landelijk gemiddelde, dat lag vorig jaar per tienduizend woningen op 7,5 keer.

Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV). Landelijk kwamen brandweerkorpsen in 2020 vaker in actie voor een woningbrand. Vorig jaar gebeurde dat bijna 5.900 keer, in 2019 was dat zo’n 5.300 maal.

Met name in maart, augustus en september lag het aantal brandweeracties landelijk fors hoger dan een jaar eerder. Januari en oktober lieten wat betreft woningbranden juist een daling zien ten opzichte van 2019. Een duidelijke verklaring voor de toename ontbreekt, stelt Brandweer Nederland. 

Afgezet tegen het aantal woningen kwam de brandweer in de regio Haaglanden vorig jaar het vaakst in actie. Binnen de twintig gemeenten met de meeste woningen telt Den Haag dan ook relatief de meeste acties voor brand in een woning, gevolgd door Rotterdam en Apeldoorn. Onderaan deze lijst staan de gemeenten Nijmegen en Leeuwarden.


Over de cijfers:
In dit onderwerp vind je verschillende cijfers terug. Allereerst het aantal keren dat de brandweer aangaf ter plaatse te zijn bij een melding over een woningbrand. Het gaat dan om incidenten waarbij de meldingsclassificaties ‘brand’, ‘gebouw’ en ‘woning’ zijn gebruikt. Door het aantal meldingen af te zetten tegen het aantal woningen in een regio, hebben we ook een relatief cijfer berekend: het aantal per tienduizend woningen. Dat getal bepaalt de kleur op de kaart.
De gegevens zijn door het IFV berekend aan de hand van gegevens uit het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) dat door de brandweer wordt gebruikt. Het aantal keren dat de brandweer ter plaatse kwam bij een melding over woningbrand ligt lager dan het aantal meldingen dat de brandweer van woningbrand ontvangt. Wanneer tijdens de rit blijkt dat het om vals alarm gaat, dan meldt de brandweer zich ook niet meer ter plaatse. Over de heftigheid van de brand en de schade is vanuit deze cijfers niets bekend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie