
De politie van Putten zoekt de samenwerking met de inwoners en heeft een handig document opgesteld
10 november 2023 om 15:39 OverigPUTTEN De politie in Putten wil zich graag inzetten voor een veiliger Putten. Daarom hebben de wijkagenten een bericht opgesteld met handige tips, tricks en informatie voor de inwoners van Putten.
WIE HELPT ONS MEE?
Het mooiste is om dader(s) op heterdaad te kunnen aanhouden. Zeker in deze tijd waar capaciteit schaars is en het opsporen van daders vaak arbeidsintensief is en niet altijd tot het gewenste effect leidt. Na het plegen van een misdrijf wordt er vaak een buurtonderzoek gehouden. Hierbij blijkt vaak dat er informatie naar boven komt die we graag gelijk hadden gehoord. Veel mensen schromen nog om bij verdachte situaties gelijk te bellen. Vaak gaat er ook informatie rond in (buurt) appgroepen, wat natuurlijk goed is. Maar vergeet hierbij om ook niet de politie te bellen. Samen met de inwoners werken we graag aan het vergroten van de veiligheid in de gemeente Putten!
Dit is het overzicht van de wijkagenten van Putten:
Ronald van Boven, centrum (oranje)
Derk Veenhof, buitengebied (groen)
Erik Immerzeel, ten oosten Harderwijkerstraat (blauw)
Richard Van Ravenswaaij, ten westen Nijkerkerstraat/ Oude Rijksweg (geel)
Jan van den Bosch, coördinator
HOE IS DE POLITIE TE BEREIKEN?
Elke woensdagmorgen van 9.00 uur tot 12.00 uur tijdens de weekmarkt is het politiebureau geopend. De agenten zitten dan in het gemeentehuis aan de kant van de weekmarkt, Papiermakerstraat 2. Verder zijn zij te volgen via Facebook, Twitter en Instagram.
WAT DOET EEN WIJKAGENT?
De wijkagent is een ervaren politieagent. Samen met zijn collega’s van het basisteam, zoals surveillanten en rechercheurs, werkt hij aan een veilige wijk door handhaving en opsporing. Vaak is de wijkagent een eerste aanspreekpunt in de wijk en een bekend gezicht. Hij kent veel inwoners en ondernemers en spreekt regelmatig met hen. Door al die contacten weet hij wat er speelt in de wijk en kan hij in een vroeg stadium problemen oplossen en liever nog, voorkomen.
Veel wijkagenten zoeken actief contact met de inwoners van hun wijk en hebben bijvoorbeeld een spreekuur of werken regelmatig op een centrale plek in de wijk. De samenleving digitaliseert en vraagt om een politie die waakzaam en dienstbaar is in de fysieke wereld en de digitale wereld. Veel wijkagenten zijn daarom actief op sociale media en kunnen via deze platforms zien wat er speelt, hebben er contact met inwoners en geven inzicht in hun werk.
Maar we kunnen het niet alleen. Het is belangrijk dat inwoners verdachte situaties bij ons melden, zodat we hier snel op kunnen inspelen, of een completer beeld krijgen van een situatie. Meldingen van inwoners helpen bij de aanpak van criminaliteit. Inwoners die verdachte situaties zien of vermoeden dat er in hun buurt criminele activiteiten plaatsvinden, kunnen dat melden bij de politie via 0900 8844. Melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000. Dit is het onafhankelijke meldpunt waar inwoners anoniem informatie kunnen geven over criminaliteit.
MET WIE WERKT EEN WIJKAGENT SAMEN?
Sommige problemen kan een wijkagent zelf oplossen door met inwoners of ondernemers in gesprek te gaan. Maar soms gaat het om iets dat niet (alleen) voor de politie, maar voor de gemeente of bijvoorbeeld een woningbouwvereniging is. De wijkagent kan dan doorverwijzen naar hulpverlening of organisaties zoals buurtbemiddeling. De wijkagent zit regelmatig met de gemeente, woningbouwverenigingen en andere instanties om de tafel. Zo weten alle partijen wat er aan de hand is. Samen met u zorgen zij voor de veiligheid in uw wijk of buurt.
CAMERA IN BEELD
Inwoners kunnen de wijkagenten ook helpen met beelden van de (deurbel)camera. Dit heet Camera in beeld. Camera in Beeld is een systeem van de politie waar burgers en bedrijven vrijwillig hun beveiligingscamera(‘s) kunnen aanmelden. Dankzij deze informatie weet de politie per straat welke beveiligingscamera’s beschikbaar zijn. Als er een misdrijf is gepleegd waarbij camerabeelden kunnen helpen om de daders op te sporen, kunnen zij die beelden gericht opvragen bij de camera-eigenaren. Iedereen kan deelnemen aan het politiesysteem Camera in Beeld. Heeft u een buitencamera? Registreer uw camera dan bij Camera in Beeld. Zo maakt u uw buurt veiliger. Onderaan deze pagina vindt u een formulier. Dit formulier kunt u direct online invullen. Houd uw DigiD bij de hand. https://www.politie.nl/contact/camera-in-beeld.html
De politie is ook op andere manieren te bereiken. Online via deze link, tijdens een acute (nood)situatie via 112 of voor tips op telefoonnummer 0900 8844. Daarnaast kan een misdaad ook anoniem gemeld worden: 0800 7000.





