Waterbuffels zijn gek op water en kunnen goed zwemmen. In de waterpoel van The Buffel Company in Zeewolde gaan ze graag kopje onder.
Waterbuffels zijn gek op water en kunnen goed zwemmen. In de waterpoel van The Buffel Company in Zeewolde gaan ze graag kopje onder. Eigen beeld

The Buffel Company: 250 aanhalige waterbuffels tussen de windmolens van Zeewolde

21 oktober 2022 om 20:00 Achtergrond

ZEEWOLDE Tussen de windmolens en groene graslanden in Zeewolde ligt een bijzondere boerderij: The Buffel Company. Begin dit jaar startte de familie te Winkel met het houden van waterbuffels: geen alledaags iets. Sindsdien leveren ze diverse zuivelproducten en hebben ze de enige buffelmelktap in Nederland.

Wanneer ik uit mijn auto stap kijken een paar nieuwsgierige buffels bij het hek me aan. Ik ben gelijk onder de indruk van deze imposante, zwarte dieren met hun grote hoorns. Later hoor ik dat buffels heel rustig en vriendelijk zijn. Ze willen graag aandacht en geaaid worden. Als ze het lekker vinden gaat hun staart zelfs wat schuin omhoog staan. ,,We wisten van tevoren niet dat buffels zo aanhalig zijn”, vertelt Janniek die mij rondleidt. ,,Dit is echt wel een groot verschil met koeien.”

DUURZAME KEUZE Lange tijd hield haar vader koeien op deze plek. Maar sinds begin dit jaar worden hier waterbuffels gemolken. ,,Waterbuffels zijn hele sterke en gezonde dieren. Ze zijn niet snel vatbaar voor ziekten, waardoor we nauwelijks medicijnen hoeven te gebruiken’’, licht Janniek toe. ,,Dit maakt ze duurzaam om te houden. Daarnaast denken we dat er steeds meer vraag zal komen naar alternatieven voor koemelkproducten. Buffelmelkproducten zijn wel wat duurder, omdat ze minder melk geven dan koeien. Een buffel geeft gemiddeld 10 liter melk per dag, terwijl een koe circa 30 liter geeft.” 

AANPASSINGEN STAL Ik krijg te horen dat een buffelboerderij in deze omgeving vrij uniek is. Er zijn zo’n 20 buffelboerderijen in Nederland, waarvan de meeste zich bevinden in Limburg en Brabant. Op The Buffel Company lopen zo’n 250 waterbuffels rond, waarvan er momenteel 100 melk geven. Deze worden twee keer per dag gemolken. Op jaarbasis bedraagt de totale melkproductie van een buffel zo’n 2000 tot 2500 kg. Het melksysteem is breder gemaakt zodat de buffels erin passen. Ook de voerhekken zijn verbreed en sommige hekken zijn steviger gemaakt. Want buffels zijn sterk; ze kunnen tot wel 1.000 kilo wegen. Gelukkig maar dat het zulke vriendelijke dieren zijn.

KLEURVERSCHILLEN Alle buffels hebben een naam. Janniek kan bovendien herkennen uit welk land ze komen. ,,Ik zie dat aan de hoorns en de vacht. Alle buffels zijn weliswaar donker, maar er zijn wel kleurverschillen. Ik zeg wel eens: er lopen hier 50 tinten zwart rond”, vertelt ze lachend. ,,Onze eerste buffels kwamen uit Duitsland. Vanaf toen zijn we zelf gaan fokken. Een vrouwtjesbuffel is gemiddeld 9 tot 11 maanden zwanger. De koekalfjes worden ingezet als melkvee, de stierkalfjes zijn voor de vleesproductie. Er lopen hier twee volwassen stieren rond om de vrouwtjes te dekken. We hebben inmiddels een mooie groep met alle leeftijdsfasen.”

KALFJES ,,Er worden hier heel wat kalfjes geboren, dat kan wel oplopen tot zo’n 100 per jaar. De kalfjes worden nadat ze geboren zijn uit de kudde weggehaald, omdat ze anders vertrapt kunnen worden. De allerkleinsten krijgen melk uit de fles met de hand, de wat grotere kalfjes drinken zelf uit een melkbak. Op zaterdag kunnen mensen altijd de stal binnen lopen en vooral de kalfjes en pinken worden dan altijd erg verwend met aandacht”, vertelt Janniek. Ik kan merken dat ze het aaien duidelijk gewend zijn, want ze komen gelijk naar me toe. Eén kalfje gaat zelfs door zijn knieën zodat ik beter bij zijn kop kan.  

GEK OP ZWEMMEN De vraag die het meest gesteld wordt op de boerderij is: welk geluid maakt een waterbuffel eigenlijk? ,,Het is niet echt loeien, maar meer blèren”, vertelt Janniek. ,,Buffels kunnen ook heel hard rennen, dat verbaasde ons ook. En zwemmen, daar zijn ze echt gek op! We hebben een waterpoel in de wei en daar gaan ze graag in, zelfs kopje onder. Je verwacht dat het lompe dieren zijn, maar ze zijn eigenlijk heel behendig. Ze doen wat ze willen en zijn heel eigenwijs!”

VERSE MELK De melk van de waterbuffels wordt verwerkt tot verse zuivelproducten. In de winkel op het erf kunnen mensen iedere dag zelf verse producten uit een automaat halen. Denk aan buffelmozzarella, -vla, -yoghurt, en -kaas. Ook kunnen ze verse buffelmelk tappen uit de enige buffelmelktap in Nederland. Ik vraag me af hoe buffelmelk smaakt en krijg een bekertje melk van die ochtend aangereikt. Het is heel vettig en romig, een beetje zoals slagroom. Verder krijg ik nog buffelvla en -mozzarella mee naar huis. Een lekkere afsluiter van een mooi bezoek aan deze bijzondere boerderij.

OPEN STAL Wil je de buffels zelf een keer zien, kalfjes aaien en/of proeven hoe verse buffelmelk smaakt? Op zaterdag is de stal van 11.00 tot 15.00 uur open voor publiek. Wees welkom op de Ossenkampweg 16 in Zeewolde!

Ga voor meer informatie naar thebuffelcompany.com of kijk op Facebook. De vers automaten zijn dagelijks geopend van 8.00 tot 20.00 uur.

Marja Stienstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie