Cabaretière Nathalie Baartman was op voor haar bekend terrein. Ze was in het verleden twee jaar woonachtig in Putten.
Cabaretière Nathalie Baartman was op voor haar bekend terrein. Ze was in het verleden twee jaar woonachtig in Putten. Willem van Walderveen

Previewavond theater Stroud geeft bezoekers voorproefje van het seizoen: ‘Theater hoort bij Putten’

13 juni 2023 om 13:00 Activiteiten Tips van de redactie

PUTTEN Waar een klein theater groot in kan zijn. Theater Stroud liet het afgelopen weekeinde zien toen het de previewavond organiseerde voor het seizoen 2023/2024. De kennismaking met een keur aan artiesten liet zien dat een avondje uit gewoon in Putten kan.

Theater Stroud zag 28 jaar geleden het levenslicht. Voorzitter Astrid van Schaik herinnert het zich nog als de dag van gisteren. ,,Bij de eerste voorstelling zaten er meer mensen op het podium dan in de zaal. Dat was een operettegezelschap. Dat wil je niet meer meemaken. Maar we hebben gestaag doorgebouwd en proberen continu in te spelen op de behoefte.”

Om de doelgroepen te bepalen en een inzicht te krijgen in de behoefte van de theaterbezoekers van Stroud, nam het bestuur een marketingbureau in de arm. ,,Muziek en dans blijft onverminderd populair”, geeft Van Schaik wat resultaten prijs. ,,Toneel blijft lastig. Maar iemand als Huub Stapel scoort daarentegen wel. Er wordt vaker gezegd dat het theaterpubliek de oudere persoon is, maar uit het onderzoek blijkt dat de doelgroep ook wat anders in elkaar zit.” Daarom heeft Stroud besloten ook de familievoorstellingen in het programma te houden. ,,Wij zijn op die dagen altijd uitverkocht. Dat zegt genoeg in onze ogen.”

Tijdens de previewavond van afgelopen zaterdag was er her en der nog een lege stoel zichtbaar. De aanwezigen genoten van een breed scala aan optredens. Afscheidnemend dorpsdichter Pieter van Heiningen droeg een gedicht voor geheel in het teken van de previewavond.

WARM BAD

Merel Fleischeuer betrad daarna het podium. Zij is woonachtig in Putten, heeft een eigen musicalschool en treedt op zaterdag 10 februari op in haar woonplaats met de show Dromen in Kleur. ,,Extra leuk dat ik dat in mijn eigen dorp kan doen. Stroud voelt als een warm bad, maar het is ook lastig omdat er veel mensen zijn die je goed kent. Vaak zijn de mensen die dichtbij je staan kritischer dan mensen die je niet kennen”, vertelt de 24-jarige artieste. ,,Mijn voorstelling gaat over het nooit opgeven en je dromen najagen. Die boodschap wil ik iedereen in Putten meegeven. Of ik de zaal uitverkoop? Dat moet blijken. Het voordeel is dat ik een grote familie heb. Die komen sowieso”, grapt het multitalent.

WERELD ALZHEIMER DAG

Ook Ernest Beuving verdient dat predicaat. De 62-jarige Achterhoeker en Stroud hebben al een historie en toen Van Schaik hem vroeg de previewavond bij te wonen om een gedeelte van zijn show, die hij op Wereld Alzheimer Dag (21 september) speelt in Putten, was het antwoord volmondig ‘ja’. ,,Previews zijn een mooie manier om contact met het publiek te maken. Ik vind het fijn dat ik een compilatie mag maken over iets wat er echt toe doet. En als ik dan kan communiceren via humor, is mijn avond geslaagd”, zegt Beuving, terwijl hij wordt aangeklampt door bezoekers van Stroud die al vaker shows van hem bekeken en naar huis vertrekken. ‘Als jullie komen, kom ik ook’, zegt hij rap van de tong.

BESTE PROGRAMMA

Dat is wat de Puttenaren ook van Nathalie Baartman mogen verwachten. Wellicht dat sommigen de 49-jarige cabaretière herkennen, want ze speelde al eerder in Stroud en was zelfs twee jaar woonachtig in het dorp. ,,Mijn programma Louter heb ik hier ook gespeeld. Dat was mijn beste programma ooit en die is tot stand gekomen toen ik in Putten woonde. Toen ik vandaag weer in Putten reed, raakte mij dat enorm. Ik zag de bosrand en mijn gedachten gingen terug naar die tijd”, is de Tukker eerlijk. Sinds ze in Putten woonde, is Baartman naar eigen zeggen ‘te weinig terug geweest op de Veluwe’. ,,Ik zocht destijds alleen maar troost in Putten. Ik moet eigenlijk weer een keer een paar dagen hier zijn. Misschien doe ik dat wel rondom de show die ik hier op 19 april speel.”

CONTROLE

De avond van optredens werd afgesloten door Thjum Arts. De in Amersfoort woonachtige Nijmegenaar (29) sloot de rij met zijn preview. Aan zijn stijl moesten de Puttenaren wat wennen, maar de stand-up comedian, die de publieksprijs won tijdens het Cameretten Festival 2021, raakt daar allang niet meer van in de war. ,,Ik heb een stijl dat mensen altijd eerst aan mij moeten wennen. Ik raak er zelf niet van in paniek dat de zaal in het begin wat stil blijft. Dat ongemak heb ik onder controle. Uiteindelijk kreeg ik ze wel mee.”

SPANNEND

Na afloop kwamen de artiesten nog in de foyer om een drankje met het aanwezige publiek te doen. Van Schaik zag het tevreden aan. ,,Je hoopt dat het een succes wordt. Een previewavond is altijd spannend, want geef je het publiek wat ze willen? Mensen komen uiteindelijk toch op basis van hun eigen selectie en ik denk dat je je als theater kunt onderscheiden door mensen het gevoel van welkom te geven. Ik hoop van harte dat wij nog jaren door mogen gaan. Theater hoort bij Putten.”

Jacob-Jan van de Groep
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie