Afbeelding
Hans Krudde Fotografie
Column

Haast

Column

Henk had de koeien mooi voor mij vastgezet aan het voerhek zodat het vaccineren van de hele veestapel een fluitje van een cent zou kunnen zijn. Kunnen zijn, want net toen ik alle entstof had klaargemaakt en kon starten met het injecteren van de eerste koe, belde de praktijk. Of ik naar een schapenverlossing kon. “Maar Henk heeft net voor mij al zijn koeien vastgezet, ik heb de entstof opgelost, ik kan niet zomaar weg. Heeft Simon geen tijd om naar dat schaap te gaan?” “Nee, Simon zit in vergadering met dat farmaceutisch bedrijf.” “En Marjan dan”, vroeg ik, terwijl Henk al een beetje onrustig begon te kijken. “Nee Marjan, is bezig met de functioneringsgesprekken. En voordat je het hele rijtje afwerkt, Stephanie heeft haar vrije dag en Arjen heeft helemaal geen tijd.”

Oeps, of Jochem tijd had durfde ik al niet meer te vragen. We hadden immers onlangs nog in het werkoverleg besproken dat we bij spoedvisites gewoon ervan moeten uitgaan dat onze assistenten echt wel goed gekeken hebben of een andere dierenarts de spoedvisite niet kan doen. Mijn vragen kosten alleen maar tijd en leveren niets op. Ik moest mijn spullen laten vallen, Henk lief aankijken en mij als een speer begeven naar het schaap dat problemen had met aflammeren. In mijn vak laat niets zich plannen, geen dag is ooit hetzelfde, haast is permanent aanwezig. En nee dat is niet leuk, maar het hoort nu eenmaal bij mijn vak.

Onderweg bedaarde ik weer een beetje. Hoewel ik niet uitzag naar het moment dat ik bij terugkomst op het bedrijf geconfronteerd zou gaan worden met het humeur van Henk. Koeien gaan, als zij een tijdje aan het voerhek vaststaan, luidruchtig protesteren. En geen enkele boer vindt een loeiende koeienstal een leuk geluid…

Gelukkig was het adres van het schaap niet ver van het bedrijf van Henk. Zo vreemd was het dus niet dat de assistenten mij daarheen hadden gestuurd. Ik was gewoon het dichtst in de buurt. De verlossing van het schaap was niet moeilijk. Twee lammeren die allebei als eerste geboren wilden worden, bezorgden hun moeder een onoplosbaar probleem. Maar voor deze dierenarts, die weer letterlijk de verlosser kon uithangen, was het een koud kunstje. Twee mooie gezonde lammetjes in het stro die blijmoedig gelikt werden door hun moeder, het blijft een geweldig gezicht.

Bruce Springsteen op standje 10, de constatering dat de lente in aantocht was en tsjonge wat heb ik toch een mooi vak. Met dat gelukzalige gevoel reed ik terug naar Henk. Die gelukkig wel begrip had voor de korte onderbreking. Overall weer aan en mijn injectiespuit in de aanslag. Aan het werk! Tot…

Triiinnnnggggg!

Gerard van Eijden, dierenarts

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven 8 aug, 11:02
Afbeelding
Wasdroger in brand op bovenverdieping restaurant 6 aug, 19:32
Afbeelding
Binnen bij Bezoekerscentrum Nunspeet: Ontdek de Veluwse natuur Uitjes in de regio 6 aug, 15:05
Logo
Afbeelding
Historisch museum De Tien Malen: een kijkje in de geschiedenis van Putten Uitjes in de regio 5 aug, 15:21
Afbeelding
Echte mensen bij het Marius van Dokkum Museum Uitjes in de regio 5 aug, 14:46
Afbeelding
Geslaagde start van kermis Putten 5 aug, 09:16
Afbeelding
Provincie Gelderland vaart voor het eerst mee met Pride Amsterdam 5 aug, 08:45