Afbeelding
Donkersgoed Multimedia

Eerste coronaboetes uitgedeeld in Putten

10 april 2020 om 11:21 Corona Coronavirus

PUTTEN Voor het eerst zijn er in Putten drie boetes uitgedeeld aan jongeren die onvoldoende afstand van elkaar hielden. Daarnaast hebben tweehonderd ondernemers zich bij de gemeente gemeld voor financiële ondersteuning. De eerste voorschotten hiervoor zijn inmiddels verstrekt. Dat meldt burgemeester Henk Lambooij in een brief aan de gemeenteraad van Putten.

Wijnand Kooijmans

De indruk van de burgemeester is dat inwoners, bedrijven en instellingen zich goed houden aan beperkende maatregelen. Een enkele uitzondering daargelaten. Hij geeft aan dat onverminderd strikt wordt toegezien op de naleving van de regels. Lambooij signaleert een grote mate van saamhorigheid in Putten, waarbij inwoners naar elkaar omzien.

SLUITING De sluiting van de kruidentuin aan de Brinkstraat is een gevolg van het overtreden van het samenscholingsverbod door jongeren. Bij het Calisthenicspark aan de Midden Engweg is een waarschuwingsbord geplaatst. Ook de sluiting van Strand Nulde is een gevolg van het onvoldoende afstand houden.

Op basis van gegevens van het RIVM trekt Lambooij de conclusie dat het aantal ziekenhuisopnames vanuit de gemeente Putten beperkt is. De burgemeester wordt niet meer actief op de hoogte gehouden van het overlijden van mensen aan het coronavirus. Aan de hand van het bevolkingsregister ziet Lambooij in vergelijking met voorgaande jaren geen significante stijging van het aantal sterfgevallen.

ONDERZOEK Uit een onderzoek van de GGD Noord- en Oost Gelderland blijkt dat ongeveer één op de tien inwoners behoefte heeft aan extra hulp en ondersteuning. Deelnemers gaven gemiddeld een 7,1 als rapportcijfer aan het leven.

Winkelcentrum Putten (WCP) is door de gemeente nader op de hoogte gebracht over de invoering van de steunmaatregelen. Daarbij is door het college van burgemeester en wethouders aangegeven altijd bereid te zijn te kijken of maatwerk kan worden geleverd. Parken en campings houden zich, zo is de indruk van burgemeester Lambooij, goed aan de maatregelen. Hij heeft wel aangegeven dat scherpte geboden blijft. Groepen van meer dan drie personen die niet tot één huishouden behoren, zijn niet toegestaan.

GEWEZEN In een brief heeft Lambooij parken en campings ook gewezen op het verbod op de openstelling van gemeenschappelijke douche- en toiletvoorzieningen. Dit omdat in regionaal verband is geconstateerd dat de definitie van gemeenschappelijk te ruim werd geïnterpreteerd.

Burgemeester Lambooij geeft aan dat de druk op de jeugdhulp toeneemt. Hierbij gaat extra aandacht uit naar kinderen die tussen wal en schip dreigen te raken. De leerplichtambtenaar van de gemeente Putten is aangehaakt, terwijl de gemeente verder in nauw contact staat met Veilig Thuis en de gemeentelijke partners op het terrein van jeugdhulpverlening.

Lambooij verwacht dat pas in het najaar de financiële consequenties van alle maatregelen voor de gemeente duidelijk zullen zijn. Door de Vereniging Nederlandse Gemeenten is inmiddels wel het gesprek met het kabinet gestart om gemeenten te compenseren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie