Afbeelding
..

Drie ziekenhuisopnames corona-virus, zestien besmettingen

17 april 2020 om 13:39 Corona

PUTTEN Er zijn op dit moment drie inwoners van Putten opgenomen in een ziekenhuis vanwege het corona-virus. In totaal is een besmetting bij zestien personen vastgesteld. Dat blijkt uit de nieuwe informatiebrief die door burgemeester Henk Lambooij aan de gemeenteraad is gestuurd.

Wijnand Kooijmans

Uit een overleg met Medicamus is Lambooij gebleken dat de huisartsen en zorgverleners in Putten de huidige situatie aankunnen. Wat Puttens eerste burger betreft is er op dit moment geen reden tot grote zorg ten aanzien van de situatie in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Al geeft hij aan te beseffen dat dit een momentopname is.

SPEELGOED Welzijn Putten heeft in het kader van Putten Helpt.nl in de afgelopen week veel speelgoed en boeken ontvangen voor gezinnen met een beperkt budget. Sportverenigingen zijn geïnformeerd over de mogelijkheden voor ondersteuning.

Inwoners, bedrijven en instellingen houden zich, zo is de conclusie van Lambooij, in het algemeen goed aan de genomen maatregelen. Ondanks dat het zaterdag druk was in het centrum van Putten en ook zondag sprake was van een flinke drukte in en om Putten. Door de boa's van de gemeente zijn zeven nieuwe bekeuringen uitgedeeld. Dit was deels voor het betreden van verboden terrein, deels voor het onvoldoende afstand houden. Het totaal aantal bekeuringen komt daarmee op tien.

MARKT Ook op de Markt was het iets drukker dan in voorgaande weken. Volgens enkele bezoekers had dit te maken met de drukte in de supermarkten. Conclusie van Lambooij is dat zowel ondernemers als bezoekers zich goed aan de regels hebben gehouden. Op initiatief van enkele bewoners en met dank aan de sierteeltbranche zijn er voor het paasweekeinde 35.000 tulpen bezorgd bij Puttense ouderen.

De drukte in Putten heeft, naar de mening van Lambooij, niet geleid tot onbeheersbare situaties. Dat is voor hem reden geweest geen extra terreinen te sluiten na de eerdere sluiting van Strand Nulde. Boa's hebben meerdere campings en parken bezocht. Op enkele uitzonderingen na geven de eigenaren goed gehoor aan de bepalingen die hen zijn opgelegd.

ONDERNEMERS Inmiddels hebben tweehonderd ondernemers zich gemeld bij de gemeente Putten voor financiële ondersteuning. Een team van acht consulenten houdt zich bezig met de afhandeling van de aanvragen. Een kwart van de aanvragen is inmiddels afgehandeld.

Cijfers van het UWV tonen aan dat het corona-virus tot 1 april van dit jaar geen negatieve invloed heeft gehad op het aantal verstrekte WW-uitkeringen in de gemeente Putten. In februari 2020 kwamen 211 mensen in aanmerking voor een uitkering, in maart waren dat er 208. Uit een onderzoek blijkt dat de crisis vooral de toeristische sector – voor de gemeente Putten de belangrijkste sector – zeer hard raakt. Veel ondernemers kampen met acute liquiditeitsproblemen.

OPVANG De behoefte aan opvang in het onderwijs en kinderopvang neemt toe maar is, zo geeft Lambooij aan, nog goed te hanteren. Binnen het gemeentehuis zelf zijn inmiddels gemiddeld vier medewerkers nodig om het telefoonverkeer in goede banen te leiden. Dit als gevolg van het beleid dat de bedrijfsvoering van de gemeente helemaal is ingericht op werken op afspraak.

Ten aanzien van de 4 mei herdenking geeft Lambooij aan dat hij, samen met zijn echtgenote, een krans legt bij de begraafplaats aan de Engweg. De kranslegging wordt opgenomen zonder publiek. Uitzending vindt plaats via de gemeentelijke kanalen, aansluitend op de landelijke herdenking op de Dam.

OMZET De gemeente Putten compenseert de omzet van zorgaanbieders in maart, april en mei op het niveau van voor de corona-crisis. Hierdoor worden aanbieders niet gedwongen personeel te ontslaan en blijven zij personeel en expertise behouden. Lambooij geeft aan dat dit uiteindelijk financiële consequenties voor de gemeente meebrengt, ook al zal een deel worden vergoed door het Rijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie