Afbeelding
Pixabay

Kleine daling coronabesmettingen in Putten

2 maart 2021 om 15:43 Corona

PUTTEN Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de gemeente Putten is de afgelopen twee weken licht gedaald in vergelijking met de veertien dagen daarvoor. Dat blijkt uit dinsdagmiddag gepubliceerde cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de periode van woensdag 17 februari tot dinsdag 2 maart werden 51 Puttenaren positief getest. Omgerekend is dat 211,5 per 100.000 inwoners. In de twee weken daarvoor (3-16 februari) waren die cijfers respectievelijk 56 en 232,2. Voor Putten wordt gerekend met een inwoneraantal van 24.112. In de periode 20 januari tot 2 februari waren de cijfers in Putten nog 110 en 456,2.

In de afgelopen twee weken is er volgens het RIVM niemand in Putten met corona overleden en was er ook geen ziekenhuisopname door besmetting met Covid-19.

BUURGEMEENTEN Voor drie buurgemeenten van Putten registreerde het rijksinstituut de volgende cijfers in de periode 17 februari-2 maart: Barneveld (122 nieuwe besmettingen, 206,5 per 100.000 inwoners), Nijkerk (68 en 157,5) en Ermelo (42 en 155,5). In Barneveld en Nijkerk is sprake van een afname van de besmettingen en in Ermelo van een kleine stijging in vergelijking met de periode 3-16 februari.

NOG NIET GOED Het aantal coronabesmettingen is afgelopen week landelijk verder gestegen. De toename is met zeven procent wel relatief lager dan een week eerder. Het RIVM noemt ,,het vooruitzicht nog niet goed”. In de wekelijkse rapportage zijn 31.984 positieve testresultaten geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds eind januari.

Het RIVM meldde in de vorige weekcijfers een stijging van negentien procent ten opzichte van de week daarvoor. Voor het eerst sprak het RIVM toen expliciet van een ,,derde golf” van coronabesmettingen.

In de laatste zeven dagen werden twintig procent meer testen afgenomen dan een week eerder. Kinderen worden vaker getest sinds de heropening van de basisscholen en kinderdagverblijven, maar ook in andere leeftijdsgroepen ziet het RIVM een stijging. Het aandeel positieve uitslagen is wel gedaald: van 9,8 tot 8,9 procent.

REPRODUCTIEGETAL Het zogeheten reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is gestegen tot duidelijk boven de 1: het RIVM becijfert het op 1,14. Dat wil zeggen dat iedere 100 mensen die het virus bijdragen 114 anderen besmetten. Het reproductiegetal was in het vorige weekrapport nog 0,99. Dit is het gemiddelde cijfer voor alle varianten van het virus.

Het RIVM wijst erop dat mensen meer contact met elkaar hebben doordat diverse maatregelen zijn versoepeld. Dat kan leiden tot meer coronabesmettingen. ,,Het is om die reden des te belangrijker je zo goed mogelijk aan de basismaatregelen te houden’’, aldus het instituut. Dat betekent onder meer contacten met anderen beperken, 1,5 meter afstand houden, thuiswerken en je laten testen bij klachten, ook als die mild zijn.’’  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie