Afbeelding
NOS

Rutte: ‘Versoepelingen vanaf 19 mei mits cijfers het toelaten’

11 mei 2021 om 19:41 Corona

PUTTEN De versoepelingen van de coronamaatregelen gaan door als de richting goed is. Dat zei demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond. De versoepelingen houden onder meer in dat vanaf 19 mei sekswerkers weer aan de slag mogen gaan, dat de terrassen open mogen van 06.00 tot 20.00 uur en groepstrainingen buiten voor volwassenen van 27 jaar en ouder weer toegestaan zijn. Ook mogen de sportscholen weer open. Voorwaarde is dat de cijfers van het aantal ziekenhuisopnames het toelaten.

Het OMT wil pas een verruiming als de instroom in de ziekenhuizen daalt met 20 procent. ,,Wel of niet versoepelen hangt niet van een procent meer of minder af. Als de richting goed is, maar nog geen 20 procent, dan durven we de stap aan.” Mochten de cijfers toch nog tegenvallen, dan zal het kabinet maandag op de pauzeknop drukken, zei Rutte. ,,We denken niet dat het zover komt, maar we moeten er wel rekening mee houden.”

SPORTEN Er mag buiten gesport worden in groepen van hooguit dertig personen, mits zij 1,5 meter afstand houden. Wedstrijden zijn niet toegestaan en publiek is niet welkom. Kleedkamers blijven dicht en de douches ook. Binnensportlocaties zoals sportscholen mogen ook weer open. Daar mag in groepjes van hooguit twee personen samen getraind worden, met een maximum van dertig mensen per ruimte. Zwemmen in het zwembad kan ook weer. Daar zijn de kleedkamers en douches wel open.

REIZEN Dinsdagavond liet demissionair minister Hugo de Jonge ook weten dat mensen per 15 mei weer naar het buitenland mogen reizen. Voor individuele landen wordt een reisadvies gegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,Reis wijs’’, benadrukt de Jonge.

Volgens Rutte staat het kabinet voor een dilemma wat het versoepelen van de maatregelen betreft. Dat heeft deels te maken met Koningsdag, toen er in Amsterdam zeventien virusclusters ontstonden van tientallen mensen die anderen weer aanstaken. 

Mochten de cijfers toch nog tegenvallen, dan zal het kabinet maandag op de pauzeknop drukken, zei Rutte. ,,We denken niet dat het zover komt, maar we moeten er wel rekening mee houden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie