Afbeelding
Pixabay

Gelderland trekt half miljoen uit om schade door wolven te voorkomen

24 juni 2020 om 18:48 Dieren

PUTTEN Schapen- en geitenhouders binnen het wolvengebied op de Veluwe kunnen vanaf augustus 2020 subsidie aanvragen voor maatregelen om schade door wolven te voorkomen. Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland hebben dat besloten. De regeling is een onderdeel van de Regels voor Ruimte Gelderland, waarin alle subsidieregels zijn opgenomen die te maken hebben met de uitvoering van provinciebeleid.

De door GS ingestelde gebiedscommissie preventie wolvenschade Gelderland (wolvencommissie) stelde onlangs voor het wolvengebied op de Veluwe een preventieplan op. Hierin adviseert de wolvencommissie ook om een subsidieregeling open te stellen voor het treffen van preventieve maatregelen. GS hebben daar nu mee ingestemd door het op te nemen in het subsidiekader Regels ruimte voor Gelderland. 

BESCHERMING EN RUIMTE Verantwoordelijk gedeputeerde Peter Drenth: ,,Er ligt een solide advies van de wolvencommissie, op basis van uitgebreide gesprekken in het gebied. We zien kansen om schapen- en geitenhouders te helpen om hun dieren te beschermen en tegelijk ook ruimte te geven voor de wolf.”

,,Provincie Gelderland verwacht dat de regeling voor wolfwerende maatregelen helpt om te voorkomen dat wolven schapen en geiten aanvallen. Daarmee voorkomen we, zeker op de langere termijn, ook extra kosten. Bovendien willen we schade door wolven liever voorkomen dan achteraf vergoeden. Daarnaast dragen we op deze wijze ook bij aan het bevorderen van biodiversiteit en maatschappelijk draagvlak voor de aanwezigheid van wolven."

Binnen het wolvengebied op de Veluwe zijn ongeveer zeshonderd mogelijke deelnemers. Voor de wolvenregeling is maximaal 500.000 euro beschikbaar. De nieuwe Regels voor Ruimte Gelderland gaan op 3 augustus 2020 in. Subsidieaanvragen kunnen via een link op de website van Provincie Gelderland gedaan worden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie