Dit schaap werd zo aangetroffen door Richard en Stefana aan de Veldhoefweg.
Dit schaap werd zo aangetroffen door Richard en Stefana aan de Veldhoefweg. Eigen foto

Wolf mogelijk actief in Putten; elf schapen doodgebeten

Dieren

PUTTEN In Putten zijn er deze week meerdere signalen geweest dat er mogelijk een wolf in het buitengebied rondloopt. In het buitengebied van Huinen is een aantal schapen doodgebeten en verwond. Ook op wildcamera’s is de mogelijke wolf gespot. Veel boeren roepen andere dierenhouders op om op hun dieren te letten en hen binnen te houden.

Bij Richard en Stefana van de Wetering aan de Veldhoefweg zijn drie hoogdrachtige schapen doodgebeten en een vierde is later geëuthanaseerd. ,,Het heeft er verschrikkelijk ingehakt wat zo’n wolf heeft aanricht bij ons vee. We hebben een boerenbedrijf met mestkalveren en houden er schapen bij. We waren aan het werk en toen kreeg mijn vrouw een appje van de mensen bij wie onze schapen op het land lopen. In het bericht stond dat er schapen doodlagen in het land. Omdat het bijna lammertijd is, wilden we de schapen deze week thuishalen, maar we waren te laat.”

MACHTELOOS Van de Wetering vervolgt: ,,We zijn zo snel mogelijk naar de schapen toegegaan en toen we daar aankwamen hebben we eerst een kwartier machteloos gekeken naar de ellende die we aantroffen. We zagen schapen met bebloede hals en benen rondlopen, maar konden niet veel doen. We hebben alle schapen ingeladen en de dierenarts gebeld. Samen met de dierenarts bekeken we de schade bij de dieren die de aanval wel hebben overleefd. De schapen zaten vol stress en we hebben ze zo goed mogelijk geprobeerd op te vangen. Met veel geduld en rust liepen ze toch met ons mee de kar in. Ik zag de angst in hun ogen. Dat was een heel naar beeld. Thuis hebben we de schapen die er het ernstigst aan toe waren apart gezet. Bij een schaap was de luchtpijp en slokdarm opengereten en het eten kwam door het gat naar buiten. Daar viel niets meer aan te redden, het beestje had zoveel pijn dat we het moesten laten euthanaseren. Bij de schapen waar weinig aan te zien was, zijn ook enorme verwondingen onder het wol gevonden, zoals splijtwonden en enorme scheuren. Als je zag wat een tandgaten daaronder zaten, dat was enorm. We hebben die dieren kunnen hechten en we hopen ze met veel pijnstilling erdoor te krijgen. Een schaap ademde door de keel in plaats van door de neus. We hopen dat ze het gaan redden.”

LAMMERTIJD ,,De wolf heeft vooral huisgehouden bij de hoogdrachtige schapen’’, vervolgt hij. ,,Over twee tot drie weken begint de lammertijd en veel lammetjes zijn al volgroeid. We zagen alles in een keer afgebroken worden. Er zit zoveel stress in die beesten dat ik ervan uitga dat ze veel lammetje gaan vergooien”, legt Richard uit. ,,Vanmorgen heb ik even een tijdje bij ze gestaan, maar ik ken mijn schapen niet meer terug. Normaal hoefde ik maar te fluiten en ze kwamen bij me. Nu schrikken ze snel, ik kan ze niet meer aaien en ze zijn overal bang voor. Ze zijn gewoon als speelbal gebruikt. De wolf is als een moordwapen tekeergegaan en heeft het als een spelletje gezien.”

DNA Een wildschadetaxateur van BIJ12, een uitvoeringsorganisatie van de provincies, heeft donderdag DNA bij de dieren afgenomen. ,,Als daar de uitslag van binnen is, weten we voor honderd procent zeker dat het een wolf is geweest. Maar voor mij is het voor 95 procent zeker dat het hier een wolf betreft. Overal lagen plukjes wol in het land en we hebben pootafdrukken gevonden ter grootte van een wolf. Ik vind het echt verschrikkelijk. Een wolf hoort hier niet. Nederland is te dichtbevolkt met te weinig ruimte voor een wolf. Het is gewoon wachten tot een volgend koppel aan de beurt is. En laten we er niet aan denken dat hij een kind of mens te pakken krijgt.”

BINNEN ,,Bij een collega-schapenhouder die zijn schapen aan de Blarinckhorsterweg heeft lopen, zijn er ook acht gedood. Daar zijn de schapen zelfs van angst in de sloot gesprongen. De kans dat de wolf terugkomt is wel aanwezig. Wij hebben onze schapen meteen opgehaald en naar binnengebracht. Ik durf ze niet meer te laten lopen of ergens anders onder te brengen. We hebben alle collega-schapenhouders geïnformeerd. En meer kunnen we op dit moment niet doen.”

Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Lees ook: Natuurmonumenten lanceerde deze week de campagne ‘Wennen aan de wolf’ 

advertentie
advertentie
Afbeelding
BMW-eigenaren opnieuw de dupe van leegroven auto 11 aug, 08:45
Afbeelding
Brand in woning Schoolstraat 10 aug, 07:42
Afbeelding
Binnen bij het Noord-Veluws Museum: Nunspeet als kunstenaarsdorp Uitjes in de regio 9 aug, 15:11
Afbeelding
Deskundigen: let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen 9 aug, 10:00
Afbeelding
Grote meningsverschillen tussen voor- en tegenstanders wolf 8 aug, 15:37
Afbeelding
Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven 8 aug, 11:02
Afbeelding
Wasdroger in brand op bovenverdieping restaurant 6 aug, 19:32