De wolf, voortaan ook in deze regio te zien.
De wolf, voortaan ook in deze regio te zien. Pixabay

Nieuw beleidsplan over aanpak wolven laat op zich wachten

4 oktober 2022 om 14:31 Dieren

PUTTEN (ANP) Het nieuwe Interprovinciaal Wolvenplan van de twaalf provincies verschijnt pas begin 2023. Het was de bedoeling dat er dit najaar een nieuw beleidsplan zou liggen, maar de ontwikkeling van de wolf in Nederland gaat zo snel dat dat niet is gelukt, aldus BIJ12, de organisatie die voor de provincies wolvenzaken bijhoudt.

Het oude gezamenlijke wolvenplan dateert uit 2019, toen er enkele wolven in Nederland waren. Inmiddels hebben zich vijftien wolven in Nederland gevestigd, voornamelijk op en rond de Veluwe en op de grens van Drenthe en Friesland. Onder die vijftien wolven zijn vier paartjes, die dit jaar samen voor minimaal zestien welpen hebben gezorgd. Daarnaast zijn er in de zomer minstens tien zwerfwolven in Nederland gezien. Zwerfwolven zijn op zoek naar een eigen territorium maar dat hoeft niet per se in Nederland te zijn.

Het wolvenplan omvat de afspraken die de provincies gezamenlijk hebben gemaakt over de omgang met wolven. Ook het Landelijk Overleg Wolf werkt aan het plan mee, aangezien in dat overleg alle partijen zijn vertegenwoordigd die iets met de wolf te maken hebben. Wolfdeskundigen verwachten dat de basis van het nieuwe plan zal zijn dat Nederland moet leren leven met de wolf in de natuur. Maandag bleek nog op een bijeenkomst in Drenthe dat veel mensen bang zijn voor loslopende wolven. Aan communicatie en informatie moet dus nog veel meer worden gedaan, aldus de kenners.

Met name veehouders hopen ook op mogelijk nieuwe afspraken over het beheer van wolven. De dieren zijn zwaar beschermd en mogen niet verjaagd of gedood worden. Maar sommigen vinden dat er in Nederland geen plaats is voor wolven. Er lopen drie politieonderzoeken naar wolven die zijn gedood. Dat kan een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar opleveren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie