Schapen- en geitenhouders in Gelderland zouden vaker gebruik moeten maken van de hulp van de wolvenconsulent.
Schapen- en geitenhouders in Gelderland zouden vaker gebruik moeten maken van de hulp van de wolvenconsulent. Pixabay

Gelderland adviseert schapenhouders hulp van wolvenconsulent

7 april 2023 om 08:00 Dieren

PUTTEN (ANP) Schapen- en geitenhouders in Gelderland zouden vaker gebruik moeten maken van de hulp van de wolvenconsulent. Dat gebeurt nog niet genoeg. De wolvenexpert kan de veehouders gratis helpen met het goed plaatsen van wolfwerende hekken en met het aanvragen van subsidie voor dergelijke maatregelen. Volgens de provincie zijn in Gelderland, de provincie met de meeste wolven, nog nooit schapen of geiten aangevallen die achter een goed aangelegd raster stonden.

Gelderland reageert daarmee op een slachting onder schapen in Renkum. Daar werden eind maart 21 dieren gedood. Volgens de eigenaren van de schaapskudde was het zeker het werk van een wolf, terwijl de dieren achter wolfwerende hekken stonden. Maar volgens de provincie is na onderzoek gebleken dat het raster rondom de kudde in Renkum niet aan de voorwaarden voldeed om wolfwerend te zijn. Hekken tegen wolven moeten niet alleen goed geplaatst worden maar hebben ook regelmatig onderhoud nodig, aldus de provincie. Dat is geen eenvoudige klus, maar ook daarover kan een wolvenconsulent adviseren.

Gelderland heeft al sinds 2020 een preventieplan tegen wolvenaanvallen, nadat in die provincie de eerste wolven van Nederland opdoken. De wolvenconsulent, een deskundige op het gebied van wolven en maatregelen tegen wolven, maakt deel uit van het plan. Friesland en Drenthe hebben ondertussen ook een wolvenconsulent. Zijn hulp en advies is gratis. Veehouders kunnen ook een vergoeding aanvragen voor dieren die door een wolf zijn gedood. Of er sprake is van een wolvenaanval wordt vastgesteld met DNA-onderzoek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie