Bij het Wolvenmeldpunt zijn in het najaar 1070 meldingen van wolven of wolvensporen gedaan.
Bij het Wolvenmeldpunt zijn in het najaar 1070 meldingen van wolven of wolvensporen gedaan. Marcel Langthim via Pixabay

In het najaar liepen minimaal achttien wolven in Nederland rond

23 december 2022 om 08:00 Dieren

PUTTEN (ANP) Tussen augustus en eind oktober zijn in Nederland minimaal achttien verschillende wolven waargenomen. Negen dieren wonen in Nederland of zijn nakomelingen van een gevestigd wolvenpaar. De andere negen dieren waren zwerfwolven. Bij het Wolvenmeldpunt zijn in het najaar 1070 meldingen van wolven of wolvensporen gedaan, aldus BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder meer wolvenzaken regelt.

BIJ12 kreeg 137 meldingen van wolvenschade aan schapen, geiten of ander vee. In 101 gevallen staat al vast dat een wolf de dieren heeft aangevallen of gedood. Opvallend is volgens de wolvendeskundigen dat er meer schapen en ook vaker grotere dieren zoals pony’s en veulens zijn aangevallen. De deskundigen denken dat de wolven in Nederland meer voedsel moeten zoeken, omdat de roedels zich uitbreiden. Veehouders kunnen subsidie krijgen voor het nemen van wolfwerende maatregelen.

Opvallend is dat drie schapen in Ferwert (Friesland) niet door een wolf maar door een goudjakhals zijn gedood. Dat bleek na onderzoek op DNA-materiaal. In februari was in Friesland ook al eens een goudjakhals gezien. Of hetzelfde dier nu schapen heeft gedood kan niet vastgesteld worden. In 2020 doodde een goudjakhals schapen in de Ooijpolder bij Nijmegen, maar de dieren zijn heel schuw en zijn verder alleen enkele keren op de Veluwe gezien. Er bestaat nog geen schaderegeling voor goudjakhalzen. De provincie Friesland betaalt een vergoeding alsof een wolf had aangevallen.

Hoeveel wolven zich precies in Nederland hebben gevestigd is niet duidelijk. Er zijn minimaal vier paren, die al vaker welpen hebben gekregen. Een deel van de oudere welpen heeft vermoedelijk al een eigen territorium gevonden. Op de Hoge Veluwe woont een wolvenpaar dat volgens de parkdirectie vijf welpen heeft gekregen. Minstens één van die welpen is niet meer bang voor mensen en kan daardoor gevaarlijk zijn. De provincie Gelderland studeert op maatregelen om het dier te laten schrikken en te verjagen, nadat een eerste plan daartoe door de rechter is verworpen.

Twee wolven hebben grote afstanden afgelegd, zo blijkt uit DNA-testen die op wolvenmateriaal zijn gedaan. Eén wolf zat een poos in de Noordoostpolder, maar dook ineens op in Zuid-Limburg. Daarna is het dier gevonden in Zuid-Wallonië in België. Een andere wolf die een poos door Drenthe zwierf en daar voor veel onrust onder veehouders zorgde, is het meest recent waargenomen bij de grens met Luxemburg.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie