Archieffoto De Ark.
Archieffoto De Ark. Sebastiaan Guliker/Het Ontwerp D

Dierenopvang in Putten blijft in De Ark

18 september 2023 om 16:01 Dieren

PUTTEN De gemeente Putten wil, samen met negen andere gemeenten, komen tot een samenwerkingsoverkomst over de opvang van dieren door De Ark in Harderwijk. Op de Noord-Veluwe neemt alleen Oldebroek geen deel. Nijkerk sluit als gemeente voor het eerst aan.

Aangegeven wordt dat geen noodzaak wordt gezien de opvang Europees aan te besteden. Dit gezien de verwachting dat geen andere partij belangstelling heeft voor de opvang van dieren in deze regio. Er wordt een contract opgesteld die gebaseerd is op de huidige dienstverlening. De huidige contracten lopen eind dit jaar af. Om absolute zekerheid te verkrijgen wordt openbaar gemaakt dat de gemeenten één op één de opdracht aan De Ark willen verstrekken. Hiertegen kan door eventuele andere partijen bezwaar worden aangetekend.

De samenwerking geldt voorlopig voor een termijn van twee jaar met de mogelijkheid deze nog eens twee jaar te verlengen. Calamiteiten, zoals onder meer de uitbraak van vogelgriep en het uitzetten uit een woning waarbij ook dieren zijn betrokken, maken geen onderdeel uit van de overeenkomst. Dat geldt ook bij brand en de opvang van dieren uit een noodopvang van Oekraïners.

De opvang van dieren is een wettelijke taak voor de gemeente. Het gaat onder meer om honden, katten en konijnen, maar ook gevonden dieren met een vermoedelijke eigenaar. In het wild levende dieren, zoals wilde zwijnen, hoeven niet te worden ondergebracht bij De Ark.

Op dit moment wordt een bedrag van 1,59 euro per inwoner betaald door de gemeente Putten. Over vier jaar gerekend gaat het om een bedrag van 158.389,44 euro. De bedragen worden jaarlijks geïndexeerd.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie