Afbeelding
Pixabay

Corona-crisis kost gemeente zelf ruim 200.000 euro

2 juli 2020 om 14:38 Economie

PUTTEN Door de gemeente Putten wordt rekening gehouden met een bedrag van 233.000 euro dat men zelf moet bekostigen als gevolg van de corona-crisis. De totale extra kosten worden geraamd op 701.000 euro. Verwacht wordt dat Rijk en de provincie Gelderland samen voor 468.000 euro compensatie bieden.

Wijnand Kooijmans

Er wordt rekening gehouden met drie mogelijke scenario’s. In het meest gunstige geval is de crisis snel voorbij en herstelt ook de economie zich snel. In het tweede scenario wordt er vanuit gegaan dat de crisis in het derde kwartaal ten einde is en het herstel van de economie wat trager op gang komt. In het derde scenario wordt uitgegaan van een economische crisis die de komende jaren grote impact heeft.

INVLOED Op een aantal risico’s heeft de gemeente geen invloed. Het gaat dan bijvoorbeeld om de ontwikkelingen rond de bijstand en de inkomsten aan toeristenbelasting. Andere risico’s zijn enigszins beïnvloedbaar omdat het de gemeente vrij staat eigen keuzes te maken. Het gaat dan om het al dan niet inhuren van extra capaciteit, het steunen van non-profit organisaties en kwijtscheldingen en de hoogte daarvan.

Er wordt rekening mee gehouden dat in 2021 vijftien- tot dertigduizend euro minder aan onroerendezaakbelasting binnen komt. Dit als gevolg van meer leegstaande winkels en productie- en kantoorpanden. Voor dit jaar wordt verwacht dat 178.000 euro minder binnen komt aan toeristenbelasting. De branche heeft twee maanden volledig stil gelegen. Inmiddels weten toeristen de weg naar Putten wel weer te vinden en bestaat de hoop dat het aantal bezoekers de komende tijd hoger wordt dan verwacht vanwege de beperkte mogelijkheden naar het buitenland te gaan.

BIJSTAND Indien de coronacrisis nog enige tijd aanhoudt wordt voor 2021 rekening gehouden met 71.000 euro minder aan toeristenbelasting. Mocht een zware economische crisis ontstaan dan kan dit oplopen tot 142.000 euro minder aan inkomsten. Verwacht wordt dat mogelijk 129.000 euro aan extra bijstand moet worden uitgekeerd. Compensatie vindt wel plaats maar pas in 2022.

Bijkomende uitvoeringskosten voor aanvragen om financiële ondersteuning worden zo veel mogelijk opgevangen binnen de bestaande capaciteit van het ambtelijk apparaat en door reguliere werkzaamheden waar mogelijk door te schuiven. Desondanks wordt rekening gehouden met 50.000 euro aan extra kosten dit jaar.

LENING Het Bosbad Putten verwacht voor dit jaar een liquiditeitstekort van 800.000 euro. Het college van burgemeester en wethouders wil het Bosbad vooralsnog steunen met een lening. Wanneer het Bosbad onder normale omstandigheden weer goed draait is men in staat het geleende bedrag terug te betalen. Er wordt verwacht dat twee buitensportclubs extra ondersteuning nodig hebben voor groot onderhoud tot een bedrag van 40.000 euro.

Er wordt verder onder meer rekening gehouden met een benodigd bedrag van 23.000 euro voor de inzet van extra capaciteit van boa’s. Dat moet er voor zorgen dat de eigen boa’s vakantie kunnen nemen na maanden van overwerken. Extra inzet kan ook noodzakelijk zijn vanwege de komst van extra toeristen door de beperkingen naar het buitenland te reizen. De inzet van verkeersregelaars bij de milieustraat kost de gemeente naar schatting dit jaar 44.000 euro. De extra kosten als gevolg van het grote aanbod van grof- en tuinafval in de afgelopen maanden worden geraamd op 75.000 euro. Medio juni is het aanbod weer op het normale peil.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie