Het was docente Frans, Alike Last, die het Fete de la Musique Ermelo in 2007 introduceerde is ons dorp.
Het was docente Frans, Alike Last, die het Fete de la Musique Ermelo in 2007 introduceerde is ons dorp. Arda Konings

Muziekfeest Fete de la Musique Ermelo onverminderd populair: ‘Gratis toegang en veel muzikaal talent’

9 juni 2023 om 20:00 Evenementen

ERMELO Het was de ondernemende en gedreven Alike Last uit Ermelo, die het Franse ‘Fete de la Musique’ (FDLM) – dat inmiddels wereldwijde faam geniet - naar Ermelo deed overwaaien. De eerste editie was een ongeëvenaard succes dat naar meer smaakte. Op 17 juni vindt het muziekfeest voor de 13e maal plaats en wordt het nergens in ons land zo groots gevierd als in Ermelo.

,,Het leek me ontzettend leuk om FDLM naar Ermelo te halen,” vertelt Alike, die als zelfstandige de Franse taal doceert en in 2006 haar onderneming ‘Vrolijk en Frans’ begon. ,,En dan zo rond 21 juni om de zomer in te luiden. Want ik heb nu eenmaal iets met de Franse taal en de cultuur. Om FDLM van de grond te krijgen had ik een brief gestuurd naar de gemeente. Ik mocht inspreken bij de gemeenteraad en een plaatselijke journalist die mijn verhaal daar hoorde, sprong er direct op in. Ondanks lichte twijfels of de inwoners van Ermelo voor zo’n muziekhappening van de bank af zouden komen, mailde ik vervolgens zo’n beetje alle zang-, dans- en muziekgroepen in Ermelo en hield een bijeenkomst om toe te lichten wat nu precies de bedoeling zou zijn.”

DUIZEND DEELNEMERS 

Het leverde 25 aanmeldingen op van in totaal bijna duizend deelnemers die hun kunsten konden laten zien en horen, verdeeld over twaalf podia. FDLM Ermelo was vanaf 2008 definitief een feit. De organisatie groeide uit tot een goed geolied team met voldoende kennis en expertise. Reden voor Alike om na vier jaar het voorzittersstokje over te dragen aan Pim Engelsman. Hij overhandigde het op zijn beurt een aantal jaren later weer aan de huidig voorzitter Dick van Leeuwen.

MUZIKAAL TALENT

Vaste deelneemster van het allereerste uur aan FDLM is onder andere zangeres en zangcoach Peggy Vlijm. De eerste twee jaar trad ze samen op met haar zangvriendin- en collega Arda Konings in ‘De Dialoog’ en later met haar eigen leerlingen. Vol trots vertelt Peggy: ,,Ik heb nog geen enkele keer verzaakt. We gaan er zelfs voor op vakantie in het najaar. Wat FDLM vooral zo leuk maakt, zijn het wisselende publiek en het enthousiasme van de mensen. Er is veel muzikaal talent in ons dorp en FDLM is inmiddels een landelijk bekend begrip. Ik ken zelfs iemand die op vakantie was in Frankrijk tijdens FDLM en het daar enorm vond tegenvallen vergeleken met hoe het bij ons in Ermelo wordt gevierd. Hoe leuk, uniek en bijzonder is dat!”

OPENING VRIJDAGAVOND

Zo zal op vrijdagavond 16 juni het muzikale feest wederom ingeluid worden door een spetterend optreden van Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ dat sinds 1 april dit jaar onder leiding staat van kapitein Christian Ansink. De 23-jarige zangeres Julia Schutten verleent haar medewerking. Zij is afgestudeerd aan het Rotterdams conservatorium en heeft al op diverse mooie podia gestaan. Het concert dat om 20.00 uur begint, vindt plaats op het Raadhuisplein. Neem zelf een stoeltje mee. Toegang is vrij!

Info: fetedelamusique-ermelo.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie