Freya Broeren is één van de makers die vorig jaar een bijdrage ontving.
Freya Broeren is één van de makers die vorig jaar een bijdrage ontving. Ward Borremans

Het Cultuurfonds Gelderland investeert € 100.000 in nieuwe makers

20 februari 2024 om 10:29 Kunst

PROVINCIE Mooi nieuws voor Gelderse makers die maximaal vijf jaar zijn afgestudeerd: de Nieuwe Makersregeling wordt per 1 april 2024 opnieuw opengesteld. Ook zijn er vier wildcards beschikbaar voor makers die al langer actief zijn. De Makersregeling heeft tot doel creatieve professionals ruimte, tijd en vertrouwen te bieden om een aaneengesloten periode volledig te kunnen focussen op een artistiek proces.  

Makers uit alle kunstdisciplines kunnen een aanvraag doen voor het aangaan van een artistiek project, experiment en/of maakproces. Denk bijvoorbeeld aan tijd voor idee- of tekstontwikkeling, het maken van nieuw werk, maar ook aan een publiekspresentatie, uitwisseling of het aangaan van een samenwerkingstraject. In 2023 werd de Makersregeling gelanceerd. Het Cultuurfonds Gelderland investeerde in 28 projecten: van een community-art sculptuur door Freija Broeren tot de muziektheaterproductie ‘ROUWRAVE’ door Godelieve Meijers. 

Criteria

Aanvragers wonen en werken in Gelderland, zijn maximaal vijf jaar geleden afgestudeerd aan een kunstopleiding (mbo/hbo) of zijn in het geval van autodidacten maximaal vijf jaar werkzaam als kunstprofessional. 

Wildcards

Voor de openstelling in 2024 zijn vier wildcards beschikbaar voor uitzonderlijke makers uit Gelderland die al langer werkzaam zijn. Ga voor meer informatie over de criteria en procedure naar https://www.cultuurfonds.nl/provinciale-afdelingen/gelderland/makersregeling-cultuurfonds-gelderland. 

Aanvragen

Makers kunnen hun idee (video)pitchen via het aanvraagportaal van het Cultuurfonds. Uit de inzendingen wordt een selectie gemaakt op basis van artistieke kwaliteit en de ontwikkelingsstap als maker. Per aanvraag wordt maximaal € 5.000 toegekend. Aanvragen kunnen van 1 april tot en met 15 mei 2024 worden ingediend. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie