Afbeelding
Wijnand Kooijmans

De fontein is verdwenen van het Fontanusplein

30 april 2020 om 12:53 Kunst

PUTTEN Het is even wennen maar de fontein is verdwenen als markant punt op het Fontanusplein in Putten. Wethouder Roelof Koekkoek mocht op de laatste dag van april het laatste deel van de fontein los zagen voor deze aan de reis begon naar de nieuwe bestemming: het Bosbad in Putten.

Wijnand Kooijmans

De fontein werd door de wethouder, gezien de vereiste afstand van anderhalve meter, symbolisch overhandigd aan Dick Eilander, de manager van het Bosbad. Bij de herinrichting van het centrum van Putten wordt een nieuw waterelement aangebracht. De gemeente Putten start in de eerste week van juni met de vernieuwing van het Fontanusplein en het Kerkplein. In de nieuwe situatie worden beide pleinen als één plein ingericht.

KEUZE Door de gemeente Putten was iedereen in de gelegenheid gesteld in te schrijven om de fontein toegewezen te krijgen. Uiteindelijk viel de keuze op het Bosbad. Wethouder Koekkoek: ,,Hierdoor behoudt de fontein de publieke functie en blijft een stukje Puttense historie behouden."

Dick Eilander: ,,Ik denk dat de fontein nog voor de zomer z'n plek heeft gekregen. We gaan deze integreren in het landschap rondom de kanovijver. Dat maakt dat wanneer bezoekers over de nieuwe toegangsweg lopen de fontein als een echte blikvanger fungeert."

OPEN Voor het Bosbad zijn het spannende tijden. De grote vraag is of het zwembad komend zomerseizoen open mag of dat het zomerseizoen als verloren moet worden beschouwd. Eilander is niet optimistisch. ,,Ik vergelijk het Bosbad met een evenement waarvoor een vergunning nodig. Op hoogtijdagen hebben we toch zo'n vierduizend mensen binnen de poorten van het Bosbad. Hoe moet je dan anderhalve meter afstand bewaren."

Hooguit kan, zo is zijn verwachting, zwemles worden gegeven. Maar of dat kan voor zes personen is voor hem een vraag die nog moet worden beantwoord. Hij is wel blij met de fontein. ,,Vele Puttenaren, maar ook de duizenden jaarlijks terugkerende recreanten in Putten, koesteren mooie herinneringen aan het fontein. Het is een sfeerelement dat niet misstaat binnen onze plannen. Daarom hebben we snel geschakeld toen ik het filmpje zag waarop wethouder Koekkoek aangaf de fontein weg te geven."

ROET De bouw van de wildwaterbaan verloopt voorspoedig. Eilander verwacht dat deze binnenkort voor gebruik gereed is. Maar ook hier gooit het corona-virus voorlopig nog roet in het eten. Hierdoor blijft het de vraag wanneer de openingshandeling kan worden verricht en de eerste zwemmer de wildwaterbaan kan uitproberen.

Het weghalen van de fontein kostte de nodige vakkennis. Voor wethouder Koekkoek bestond de afscheidshandeling uit het indrukken van een knop om de zaagmachine het laatste stukje werk te laten verrichten. Hetgeen best nog even spannend bleek omdat de fontein weerbarstig bleek zijn plek te verlaten. Daarna kon snel worden begonnen met het hijsen van de fontein op de gereedstaande vrachtwagen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie