De tekeningen voor bewoners op Elim die gemaakt werden door de kinderen van Gerda Fredriksen.
De tekeningen voor bewoners op Elim die gemaakt werden door de kinderen van Gerda Fredriksen. Gerda Fredriksen

Bijzondere initiatieven in Putten tijdens coronacrisis

21 maart 2020 om 21:15 Maatschappelijk

PUTTEN Terwijl er in de ziekenhuizen en op heel veel andere plekken keihard gewerkt wordt om het hoofd te bieden aan het coronavirus, sommige mensen angstig zijn of juist hun kop in het zand lijken te steken, gebeuren er over de hele wereld maar ook in Putten gelukkig ook heel veel mooie dingen. Kerken, scholen, verenigingen, stichtingen of mensen op eigen initiatief, iedereen probeert elkaar te helpen in deze moeilijke tijd.

Marieke Michielsen

Op Facebook zijn diverse hulpgroepen opgezet. Deze krant maakte de groep #Coronahulp Putten aan om op die manier de vraag en aanbod van hulp bij elkaar te brengen. Welzijn Putten ondersteunt dit initiatief graag en omdat lang niet iedereen lid is van Facebook, roepen zij inwoners van Putten op om zich voor zowel hulpvragen als aanbod te melden via info@welzijnputten.nl. Welzijn Putten koppelt mensen die willen helpen daarnaast aan de hulpvragen die bijvoorbeeld via huisartsen, praktijkondersteuners en thuiszorgorganisaties binnenkomen.De Puttense ICT-ondernemer Theo van Kamp, van Mandelo, helpt Welzijn Putten dan weer om speciaal hiervoor een website aan te maken. Geheel gratis. ,,Zodra www.puttenhelpt.nl in de lucht is, kunnen we ook via die weg mensen gaan matchen.'' 

Een van de mensen die zich vrijdag in Putten heeft ingezet, is een negentienjarige studente oefentherapie. Zij wilde graag iets doen omdat haar school momenteel dicht is. Voor Welzijn Putten ging ze boodschappen doen voor een slechtziende vrouw uit een seniorenappartement. Toen de studente de boodschappen bij de vrouw afgaf, kreeg ze een klein doosje met daarin een geschreven boodschap: 'Dankjewel, schut het doosje maar leeg in je jaszak'. Het doosje bleek vol te zitten met paaseitjes.

Ook Nassim Talapessy en Karlijn Schreuder zijn een Facebookgroep gestart: #Corona hulp Harderwijk l Ermelo l Putten

SCHOLEN De groepsleidsters van CNS Kinderopvang en de groepsleidsters van Kindcentrum Putten sturen regelmatig filmpjes naar alle peuters met leuke verhaaltjes en spelletjes. Leerkrachten in het basisonderwijs en middelbaar onderwijs hebben heel hard gewerkt om alle kinderen van lesmateriaal te voorzien en ook via instructievideo's worden de ouders en kinderen zo goed mogelijk ondersteund in het thuisonderwijs.

Op www.dagopening.nl is elke dag een video te vinden met een dagopening door Erik Posthouwer, kerkelijk werker in de Andreaskerk. Hij werd hiervoor gevraagd door basisschool De Akker, maar inmiddels volgen heel veel mensen zijn dagopeningen. Posthouwer: ,,Voor mij is het een voorrecht om op deze manier de dagopeningen met jullie te doen. Bijzonder hoe er mooie gesprekken zijn in de huiskamer bij het begin van de dag. Mijn gebed is dat God dit zegent. Dat de relatie met de Heer mag groeien bij iedereen die meedoet.''

TEKENINGEN Stichting Zorggroep Noordwest Veluwe roept ook alle kinderen in Putten, Ermelo en Harderwijk op om tekeningen of kaarten te maken voor de bewoners van de zorgcentra die nu geen bezoek meer kunnen ontvangen. Ze kunnen gestuurd worden naar: Geluksmomentje, Sparrenlaan 10, 3851 XR Ermelo. Marjolein Bos-Schipper begon al eerder met een kleurplatendienst. Op Facebook plaatste zij de volgende oproep mede namens haar zoontje: ,,Joas is gek op tekenen en op brieven op de post doen. Dus... Ken je iemand die in een verzorgingshuis (of waar dan ook), veel alleen zit en wel een mooie kleurplaat kan gebruiken? Laat het weten! Onze kleurplaatdienst staat tot je beschikking.'' Inmiddels heeft Joas al vijftien verzoekjes gekregen. De postzegels worden gesponsord door Schipper Mechanisatie.

Op PCB De Wegwijzer is dinsdag samen met al het huiswerk, een schrijven naar de ouders en kinderen gegaan om vooral ook creatief bezig te zijn voor de ouderen. Nu de verzorgingshuizen helemaal geen bezoek en vrijwilligers meer binnen laten is dit nog harder nodig. Juf Gerda Fredriksen: ,,Wij hebben thuis in de kast gekeken en vonden heel veel half afgemaakte tekeningen, kleurplaten en knutsels. Na een ochtendje alles afmaken en samen voegen hebben wij een heleboel om naar Elim, in de daarvoor bestemde bak, te doen.''

Op www.hervormdputten.nl zijn voor het zelfde doel twee kaarten te downloaden. Deze twee kaarten zijn op initiatief van Antoinet Petersen en Eefke van Asselt ontstaan in samenwerking met kleurversjes.nl. Iedereen kan ze onbeperkt en vrij downloaden. ,,Veel succes met kleuren! De ouderen onder ons zullen hier heel blij mee zijn.''

MONDKAPJES Huisartsen in de regio Noordwest Veluwe startten een inzamelingsactie voor mondkapjes en andere beschermingsmiddelen. Onder de noemer #FFPHamster - #doneerjemondkapje hopen ze zoveel mogelijk goederen te verzamelen. ,,Vanuit vele hoeken krijgen we nu aanbod van zowel inwoners, de gemeente als bedrijven. Echt hartverwarmend om te ervaren! Maar, we willen zoveel als mogelijk verzamelen." Het gaat om mondkapjes FFP1, FFP2 en FFP3 en die moeten steriel verpakt zijn. ,,Heb je mondkapjes over? Bel dan 0341-217217."

VUURWERKBRILLEN Elina Pieterson, verpleegkundige in het Meanderziekenhuis in Amersfoort, vroeg in een aantal appgroepen om vuurwerkbrillen die in het ziekenhuis gebruikt kunnen worden nu er een tekort aan brillen is. Dat bericht werd vervolgens door veel mensen verder verspreid. Pieterson: ,,Het loopt echt goed. Ik denk dat we al dik boven de tachtig brillen zitten. Daarnaast heeft Intratuin Leidsche Rijn ook al 200 brillen toegezegd. De kids gaan iedere keer kijken en dan zit er weer wat in de doos.'' Wie ook nog vuurwerkbrillen heeft liggen, mag ze naar Kelderskamp 21 brengen en daar in de doos leggen.

KERKEN De kerken in Putten bieden hun kerkdiensten bijna allemaal digitaal aan en proberen daarnaast zo veel mogelijk in contact te blijven met bijvoorbeeld de ouderen in de gemeente en mensen die hulp nodig hebben. Woensdag 18 maart werd uitgeroepen tot Dag van Nationaal Gebed. Onder meer het gebedsteam van de Andreaskerk deed daar aan mee. 's Avonds luidden veel kerken In Putten de klokken om zo een boodschap van troost en hoop te geven aan iedereen die te maken heeft met het coronavirus. De predikanten van de Gereformeerde Kerk starten komende woensdag met vlogs, die zijn te bekijken via gkputten.nl.

SPORTSCHOLEN Sportschool Rinjani deelde deze week met haar sporters diverse instructievideo's om thuis door te kunnen sporten. Leden van Sportcentrum Putten en Wellness Centre Putten konden trainingsmateriaal ophalen van de sportschool, waarmee ze thuis gratis verder kunnen trainen. En de Sport BSO van Kindcentrum Putten stuurde een video naar kinderen met oefeningen om fit te blijven.

SUPERMARKTEN De filiaalleiders/ondernemers van de supermarkten in Putten lieten vrijdag 20 maart een gezamenlijke foto maken voor het gemeentehuis. Dit hebben ze gedaan om solidair een krachtig signaal af te geven aan de supermarktmedewerkers. Zij worden bedankt voor hun enorme inzet. ,,Veel medewerkers hebben zich zeer flexibel opgesteld. Elke dag staan ze weer klaar voor de ongekend grote toeloop aan klanten", aldus de filiaalleiders/ondernemers.

Ook een mooi initiatief delen? Stuur een e-mail (met foto) naar puttenaer@bdu.nl

Mandelo maakt voor Welzijn Putten de website: www.puttenhelpt.nl
De filiaalleiders en ondernemers van de Puttense supermarkten bedankten vrijdag hun werknemers.
Sem van Donkersgoed kijkt naar de video van zijn peuterspeelzaaljuffen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie