Het uitgiftepunt van de voedselpakketten is gevestigd in het inloophuis ‘t Hart van Putten.
Het uitgiftepunt van de voedselpakketten is gevestigd in het inloophuis ‘t Hart van Putten. BDUmedia

Gemeente Putten steunt Voedselbank met bijdrage voor koel-vriesinstallatie

15 december 2020 om 15:00 Maatschappelijk

PUTTEN Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om een financiële bijdrage van 15.000 euro te leveren aan de koel-vriesinstallatie van De Stichting Voedselbank Harderwijk. De Voedselbank vervult een belangrijke rol in Putten en voorziet mensen met weinig financiële mogelijkheden van (nood)steun in de vorm van voedselpakketten. Hiermee vormen ze een vangnet voor deze doelgroep.

Het werkgebied van De Stichting Voedselbank Harderwijk omvat de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Putten. In iedere gemeente is een uitdeelpunt van de voedselpakketten. Op vrijdag is het uitdeeldag. Dan worden de pakketten samengesteld en vanuit de centrale hal in Harderwijk naar de uitdeelpunten in Ermelo en Putten vervoerd. In Putten is het uitgiftepunt van de voedselpakketten gevestigd in het inloophuis ‘t Hart van Putten. Puttenaren die gebruikmaken van deze voorziening kunnen hier iedere vrijdag van 12.30 uur tot 13.30 uur terecht voor het ophalen van een voedselpakket.

NIEUW PAND De eigenaar van het huidige pand in Harderwijk waarin de voedselbank is gevestigd, gaat een nieuw pand bouwen. Ook het nieuwe pand zal gratis ter beschikking worden gesteld aan de voedselbank. De bouwkosten voor het pand komen voor rekening van de eigenaar, maar de verschillende energiebesparende maatregelen en inrichting komen voor rekening van de voedselbank. De voedselbank wil in het nieuwe pand gebruikmaken van een winkelconcept. De klanten van de voedselbank krijgen dan niet een van tevoren samengesteld voedselpakket, maar kunnen zelf hun producten uitkiezen.

De voedselbank vraagt voor de herinrichting en energiebesparende maatregelen een financiële bijdrage van de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Putten. Gemeente Harderwijk heeft over de kredietverlening overleg met de voedselbank. Ambtelijk is vanuit Harderwijk het voorstel gedaan dat Ermelo en Putten gezamenlijk een krediet voor de koel-vriesinstallatie ter beschikking stellen. Beide gemeenten is gevraagd om 15.000 euro hiervoor vrij te maken. De gemeenteraad van Harderwijk heeft inmiddels besloten een eenmalige bijdrage van 65.000 euro te leveren en een jaarlijkse subsidie van 10.000 euro.

VERSPRODUCTEN Het Puttense college wil met de bijdrage de werkzaamheden van de voedselbank in Putten faciliteren. De verhuizing van de voedselbank is noodzakelijk, omdat het huidige pand te klein is en niet meer voldoet aan de huidige eisen. De huidige koel-vriesinstallatie is aan vervanging toe en is te klein om alle gezinnen van voldoende versproducten te voorzien. Ook biedt het huidige pand geen ruimte voor samenwerking met andere organisaties.

Volgens het college vervult de voedselbank een belangrijke rol in Putten. De jaarlijkse subsidie van gemeente Putten is bescheiden en ligt tussen de 1500 en de 2000 euro. De bijdrage is alleen bestemd voor het vervoer van het voedsel naar het uitgiftepunt in Putten. De voedselbank haalt veel giften op vanuit onder andere kerken en maatschappelijke organisaties. Er wordt gewerkt met vrijwilligers.

Vooral de Harderwijkse bezoekers van de voedselbank zullen profiteren van het nieuwe winkelconcept. Naar verwachting gaan er minder Puttense inwoners van gebruikmaken, omdat er een uitgiftepunt in Putten bestaat. Daar staat tegenover dat Harderwijk een grotere bijdrage levert en een goede basislocatie in Harderwijk biedt ook de Puttense inwoners voordelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie