Afbeelding
BDUmedia

Ruim 92.000 euro fraude met uitkeringen in Putten

29 juni 2021 om 10:34 Maatschappelijk

PUTTEN De sociale recherche heeft vorig jaar aangetoond dat in Putten voor 92.600 euro is gefraudeerd met uitkeringen. De gemeente kan dit bedrag daardoor terugvorderen.

Door dezelfde onderzoeken is in 2020 iets meer dan 52.400 euro (fictief) bespaard, omdat uitkeringen zijn afgewezen, beëindigd of herzien. Er werden vorig jaar 27 onderzoeken in Putten afgerond. 

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2020 van de sociale recherche die vanuit Nunspeet sinds januari 2018 werkzaam is in de gemeenten Nunspeet, Putten, Elburg en Oldebroek.

GROTE ZAKEN ,,Zowel het fraudebedrag als het besparingsbedrag is in 2020 hoger dan in 2019’’, meldt het college in een toelichting aan de gemeenteraad. ,,Dat is vooral het gevolg van een paar grote zaken die in 2020 werden afgerond en waar veel geld mee was gemoeid.’’ 

Ter vergelijking: in 2019 was het fraudebedrag ruim 9.600 euro en de besparing bijna 14.900 euro. ,,De bedragen kunnen per jaar verschillen doordat het deels van toeval afhankelijk is of onderzoek inderdaad fraude aan het licht brengt’’, aldus burgemeester en wethouders.

67 ONDERZOEKEN De sociale recherche voert onderzoeken uit naar (vermeende) fraude met uitkeringen met als inzet dat ,,de uitkering terecht komt bij die mensen die er recht op hebben’’. Het gaat om uitkeringen op basis van sociale verzekeringswetten, zoals Ziektewet, Werkloosheidswet, AOW (ouderdomswet) en Kinderbijslagwet.

In de vier gemeenten werden in 2020 in totaal 67 onderzoeken afgerond. Dat leverde in totaal een fraudebedrag op van ruim 115.000 euro - waarvan dus 92.600 euro in Putten - en een totale besparing van meer dan 131.000 euro (Putten: 52.400 euro).

GEEN ACTIE Opvallend is dat bij 50 van de 67 afgeronde onderzoeken in Nunspeet, Putten, Elburg en Oldebroek geen verdere actie is ondernomen. Enkele redenen daarvan zijn volgens de sociale recherche dat informatie voor het onderzoek niet meer actueel bleek te zijn en dat resultaten van onderzoeken onvoldoende waren om maatregelen te treffen.

,,Soms werden onderzoeken beëindigd als inzet op het vinden van werk meer en sneller resultaat opleverde dan het instellen van een onderzoek’’, wordt daaraan toegevoegd. ,,En soms zijn onderzoeken ook beëindigd als de cliënt zelf een baan had gevonden.’’

BOETES Bij de resterende zeventien afgeronde onderzoeken in de vier gemeenten werd zestien keer een boete/terugvordering opgelegd en één keer een waarschuwing gegeven. 

De 67 onderzoeken in 2020 werden uitgevoerd naar verzwegen werkzaamheden/inkomsten (14), een verzwegen gezamenlijke huishouding (15), verblijf buiten gemeente/onjuiste woonsituatie (9), verzwegen vermogen/inkomsten uit vermogen (10), geen of onjuiste/onvolledige informatie (12) en Tozo (7, tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers).

Lees hier het jaarverslag 2020 van de sociale recherche.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie