Op de foto van links naar rechts: Kristel, Lotte en Yara Koelewijn bij het Buurtkastje Zuiderveld.
Op de foto van links naar rechts: Kristel, Lotte en Yara Koelewijn bij het Buurtkastje Zuiderveld. Eigen foto

Al twee Puttense buurtkastjes: reacties ongelooflijk enthousiast

8 april 2022 om 15:20 Maatschappelijk

PUTTEN Het is de afgelopen vier maanden al mogelijk geweest, maar gestart in relatieve stilte om eerst mee te experimenteren. Het eerste ‘Buurtkastje Zuiderveld’ in Putten. Het Buurtkastje heeft een sociale functie en is er voor iedereen; ,,Je mag pakken wat je nodig hebt, je geeft wat je kunt (en wilt) missen...’’

In het kastje staan dus levensmiddelen om te ruilen of mee te nemen. Het doel is tweeledig, een win-win situatie. Minder voedselverspilling én mensen met (tijdelijk) weinig geld helpen.

In principe is het kastje het hele jaar geopend voor iedereen, om er wat in te zetten maar ook wat uit te halen. Zonder enige waardeoordeel. Extra leuk is ook dat het kastje langs de Zuiderveldweg ligt aan een route die erg leuk is om te bewandelen of langs te fietsen. 

Iedereen die als ‘goede buur’ (Puttenaar) iets kan en wil missen mag altijd artikelen in het kastje leggen. Denk hierbij aan; potjes (groenten), saus, houdbare producten, pindakaas, chocopasta, koekjes, frisdrank, luiers, zeep, menstruatieproducten, Etc.

Het buurtkastje gaat in de kern om drie aspecten; verbinding tussen mensen, tegen verspilling en als kers op de taart het helpen van mensen met een krappe beurs.

Uiteraard moet deze beheerd worden door iemand. En dat doet Dominique en Kristel Koelewijn, samen met hun kinderen Yara (van 3,5) en Lotte (van 2). Bewust niet direct in de schijnwerpers, omdat de functie van het kastje de boventoon moet voeren.

AFGELOPEN VIER MAANDEN Het kastje is geplaatst op 1 januari, toen zat Nederland nog in lockdown en waren er veel mensen op de been om van een nieuwjaarswandeling te genieten. Direct waren de reacties ongelooflijk enthousiast. Mensen raken er door geïnspireerd, het brengt mensen samen zonder dat mensen samen komen.

Laatst klopte er een jongetje aan. Hij vroeg: ,,Is alles in dat kastje gratis? Om zo mee te nemen?”. Het antwoord was natuurlijk “Ja!”. Stralend rende hij daarna naar zijn moeder die blijkbaar om de hoek stond te wachten. Al rennende riep hij vrolijk: ,,Het is gratis mama.” 

EERSTE DONATIES Het kastje wordt gevuld met donaties in de vorm van producten en geld. Inmiddels zijn de eerste vijf volle boodschappentassen er doorheen en zijn twee donaties gekregen in de vorm van een geldbedrag.

Wanneer er geld gedoneerd wordt zal daarvoor in de meest efficiënte vorm producten worden aangeschaft  om het kastje gevuld te krijgen, zo veel mogelijk tegen de beste prijs. ,,Daarnaast labelen we deze producten met de sticker; Gedoneerd tegen armoede? zodat het duidelijk is dat deze producten puur bedoeld zijn wanneer je het financieel net even tegen zit.’’

DOORONTWIKKELINGEN  Dominique werkt bij Hofweb, biologische boodschappen direct van de boer. Er wordt onderzocht of er periodiek (wekelijks of tweewekelijks) een vers groentepakket kan worden afgeleverd zodat nog meer mensen kunnen genieten van gezonde en verse boodschappen. 

EXTRA INITIATIEVEN ONTSTAAN INMIDDELS Op de Vervoornstraat in Putten is inmiddels sinds een week het tweede Puttense Buurtkastje geopend.

Donaties en suggesties zijn altijd welkom. Wie iets nodig heeft kan dit uit het kastje pakken of ruilen of aan het kastje toevoegen. Men vindt het ‘Buurtkastje Zuiderveld’ aan de Zuiderveldweg 14 in Putten. Volg het initiatief op: https://www.facebook.com/BuurtkastjeZuiderveld

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie