Marga van Weelden-Hulshof met haar man.
Marga van Weelden-Hulshof met haar man. Tim van Donkersgoed

Lintjesregen: Marga van Weelden benoemd tot Officier; vijf Puttenaren Lid in Orde van Oranje-Nassau

26 april 2021 om 13:01 Mensen

PUTTEN Marga van Weelden-Hulshof (69) heeft maandag een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Henk Lambooij. Zij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. ,,Gelet op haar nationale en internationale inzet voor de wetenschap en het zoveel meer doen dan van een apotheker verwacht wordt, ontvangt mevrouw Van Weelden namens de koning de versierselen die horen bij deze hoge onderscheiding’’, aldus de gemeente Putten. 

,,Marga van Weelden heeft zich gedurende haar gehele carrière onderscheiden van haar collega’s. Ze blinkt uit op vele fronten. Zij is wetenschappelijk ingesteld en is een sterke organisator en motivator. Ze denkt ‘out of the box’. Alle bijzondere prestaties en al haar activiteiten komen terug in de aanbevelingsbrieven.’’

In het kader van farmaceutische patiëntenzorg heeft Van Weelden als initiatiefnemer, inspirator én grote motor een belangrijke bijdrage geleverd aan de Proeftuin Ermelo (een project van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).
De Puttense apotheker heeft zich geruime tijd bekwaamd in de farmacogenetica, een tot voor kort onbekend vakgebied. Zij heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van dit vakgebied; haar onderzoek heeft er mede toe geleid dat farmacogenetica nu toegepast wordt in de patiëntenzorg. Mede hierdoor is Nederland de laatste jaren toonaangevend geworden in de internationale wereld op het gebied van de farmacogenetica.

Van Weelden was van 1994 tot 1998 bestuurslid van het departement Utrecht van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). Van 1998 tot 2000 was zij voorzitter van de KNMP.
Daarna vervulde ze van 2001 tot 2004 de functie van bestuurslid van de KNMP (landelijk) en van 2004 tot 2008 de rol van voorzitter van de KNMP (landelijk). Van 2009 tot 2013 was Van Weelden lid van de Raad van Commissarissen van Mediq. Als actief bestuurder op nationaal als internationaal niveau heeft ze diverse eervolle vermeldingen en prijzen ontvangen.
De werkzaamheden van de Puttense – op zoveel verschillende maatschappelijke gebieden – zijn volgens de gemeente exceptioneel.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Ineke van Beek-Renes, Wim van Beek, Ariëtte van Kempen, Jan Maase en Corrie van Nieuwenhuizen ontvingen maandag eveneens een koninklijke onderscheiding van de burgemeester. Zij zijn nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze inwoners ontvingen de onderscheiding voor hun jarenlange inzet voor de samenleving.

Ineke en Wim van Beek hebben zich sinds 1981 tot heden met veel passie vrijwillig ingezet voor verschillende organisatie in Putten en doen dat nog steeds. In 1981 is het echtpaar Van Beek in Putten komen wonen. In hetzelfde jaar zijn zij allebei vrijwilliger geworden bij het comité intocht Sinterklaas en bij het comité Avondvierdaagse Putten. In 1985 hebben ze zich beiden aangesloten bij de vrijwillige verkeersregelaars in Putten.
Voor de intocht van Sinterklaas regelt mevrouw Van Beek alles op het gebied van de kleding van Sinterklaas en de pieten.
Voor de intocht van Sinterklaas regelt de heer Van Beek vrijwilligers, de boot, de route en verkeersplanning, pepernoten, muziekkorpsen, et cetera.
Voor de Avondvierdaagse regelen de heer en mevrouw Van Beek al hetgeen er op hun pad komt, zoals: looproutes, verkeersregelaars, inschrijvingen, controleposten, medailles, vlaggen en de organisatie van het defilé op de laatste wandeldag.
Als vrijwillige verkeersregelaars zijn de heer en mevrouw Van Beek nagenoeg altijd aanwezig bij de grote evenementen in Putten en omgeving, zoals: Koningsdag, De Veluwe Wandeltocht in Nijkerk, MTB Ermelo, Putten Power Run en evenementen van voetbalvereniging SDC Putten.


Wim en Ineke van Beek. - Tim van Donkersgoed

Ariëtte van Kempen heeft zich vanaf 1978 tot heden enorm ingezet als vrijwilliger en mantelzorger. Vele uren per week staat zij klaar voor haar medemens.
Wie in Putten een kindje heeft gekregen kent mevrouw Van Kempen en weet hoeveel extra’s zij naast haar werk als verloskundige (ruim 40 jaar) heeft gedaan en nog steeds doet om een ander te helpen, die het op dat moment wat minder heeft. Van Kempen stelt haar huis open voor mensen die dit nodig hebben en ze kookt, wast en strijkt als het in een gezin even niet lukt.
Vanaf 1997 tot 1999 is ze mantelzorger geweest voor Tim, een meervoudig beperkt jongetje, die volledig afhankelijk was van hulp.
Vanaf 2000 tot heden is Van Kempen mantelzorger – en inmiddels ook mentor – van Zinzi, een meervoudige beperkt en volledig afhankelijk meisje. Ze is ook mantelzorger geweest voor haar vader, moeder en zus, vriendinnen en mensen in crisissituaties.
Vanaf 2004 tot heden is de verloskundige die vorig jaar met pensioen ging ouderling en kerkrentmeester bij de Andreaskerk in Putten.
In de periode 2009-2014 is Van Kempen lid geweest van de organisatie Clinic Hidi Ethiopia, waar ze verloskundigen begeleidde met hun werk in Ethiopië.


Ariëtte van Kempen. - Tim van Donkersgoed

Jan Maase heeft zich vanaf 2002 tot heden enorm ingezet als vrijwilliger voor de EHBO-vereniging, afdeling Putten.
Als voorzitter van de vereniging probeert Maase iedereen te motiveren, zodat het verenigingswerk blijft bestaan. Daarnaast verzorgt hij, als EHBO instructeur, elk jaar een nieuwe basiscursus EHBO, zodat zoveel mogelijk inwoners van Putten opgeleid worden tot gecertificeerd EHBO’er. Ook post Maase bij diverse evenementen en staat hij altijd klaar voor iedereen die hulp nodig heeft.


Jan Maase. - Tim van Donkersgoed

Corrie van Nieuwenhuizen heeft zich vanaf 2011 tot heden ruim 130 uur per week ingezet als mantelzorger voor haar moeder. Omdat dit nog geen 20 jaar is, komt Van Nieuwenhuizen volgens het vademecum niet in aanmerking voor een koninklijke onderscheiding. Daarom beroept de burgemeester zich op artikel 4.6 Mantelzorgers en dan de alinea: ,,afwijkingen van de twintigjarentermijn zijn mogelijk op basis van maatwerk, mits de onderbouwing daartoe voldoende aanleiding geeft’’. Dus gelet op de hoeveelheid uren waarin de Puttense mantelzorgster voor haar moeder zorgt ontvangt zij de onderscheiding.
Bij haar werkgever (de gemeente Putten) heeft Van Nieuwenhuizen aangepaste werktijden, zodat zij altijd in de ochtend, tussen de middag en aan het eind van de dag haar moeder kan verzorgen. Ze heeft haar hele sociale leven opgegeven om voor haar moeder te zorgen: 7 dagen per week en bijna 24 uur per dag.


Corrie van Nieuwenhuizen. - Tim van Donkersgoed

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie