Afbeelding
Pixabay

Putten steunt komst zeven windmolens langs A28

16 april 2021 om 16:22 Natuur en milieu

PUTTEN/ERMELO De gemeente Putten is bereid mee te werken aan windpark Horst en Telgt van energiebedrijf Prowind met zeven windmolens langs de snelweg A28 tussen Putten en Ermelo. Zes van de zeven turbines komen op grondgebied van Ermelo en één net in Putten, vlakbij de gemeentegrens.

Prowind, dat in Nederland kantoor houdt in Zwolle, werkt samen met buurtvereniging Horst en Telgt, twintig grondeigenaren en energiecoöperaties Veluwe Energie en Putter Zon. 

Energiebedrijf RWE (voorheen Innogy) had ook een verzoek ingediend voor een windpark, maar dan met drie tot vier windmolens langs de A28. Putten, dat bij de beoordeling van de plannen samen optrekt met buurgemeente Ermelo, kiest voor het windpark van Prowind en verleent daarom geen medewerking aan het RWE-project. 

Volgens het college is het ,,ruimtelijk-technisch niet mogelijk om beide initiatieven naast elkaar te ontwikkelen’’. Daarnaast heeft het park van Prowind een grotere energie-opbrengst qua elektriciteitsopwekking. Bovendien zijn de kansen en mogelijkheden van deelname van de omgeving en lokaal eigendom bij Prowind groter dan bij RWE, aldus burgemeester en wethouders.

WINDPARK PUTTEN Prowind had eveneens een verzoek ingediend - samen met ondernemer G. van Winkoop - voor Windpark Putten. Dit plan voorziet in drie windmolens in het uiterste zuidwestelijke deel van de gemeente, eveneens langs de A28 in de omgeving van globaal bezien Arlersteeg en Leembruggerweg. 

Omdat twee van de drie beoogde locaties voor de windmolens buiten het officiële zoekgebied vallen, wordt dit verzoek door het gemeentebestuur later beoordeeld. ,,Wij wachten tot de vaststelling van de Regionale Energiestrategie (RES) Noord-Veluwe en een bovenregionaal afwegingskader’’, licht het college toe. ,,De uitkomst van het onderzoek ‘Wind op en rondom de Veluwe’ liet zien dat er maar beperkt mogelijkheden zijn voor de ontwikkeling van windenergie op de Noord-Veluwe.’’

DRIE TOT VIER JAAR Als Putten en Ermelo definitief akkoord geven voor Windpark Horst en Telgt van Prowind moet dit plan verder worden uitgewerkt. ,,Daarbij moet aandacht worden besteed aan geluid, ecologie, luchtvaart, afstanden tot de A28, archeologie, externe veiligheid, straalverbindingen, defensieradar, landschap, recreatie en toerisme’’, aldus het college.

Verder zijn procedures nodig voor aanpassen bestemmingsplan, omgevingsvergunning, Wet natuurbescherming, watervergunning en eventueel een milieu-effectrapportage. In het adviesrapport staat dat een realisatietermijn van drie tot vier jaar mogelijk is voor het Prowind-plan. Gerekend vanaf de start van de planologische procedure tot een onherroepelijke omgevingsvergunning.

HOOGTE De zeven windmolens - vijf vrij kort langs de A28 en twee wat verder verwijderd van de snelweg - krijgen een ashoogte van circa 165 meter en een rotordiameter van ongeveer 170 meter. De tiphoogte van de rotorbladen is circa 250 meter. ,,Het exacte type en de afmetingen worden later gekozen.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie